Na kratek obisk v Slovenijo danes na povabilo predsednika vlade Boruta Pahorja prihaja predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Foto: BoBo
Na kratek obisk v Slovenijo danes na povabilo predsednika vlade Boruta Pahorja prihaja predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Foto: BoBo
Pahor gostil Van Rompuya

Predsedniku Evropskega sveta, ki se je na povabilo predsednika vlade pred nedeljskim superreferendumom, v okviru katerega bodo volivci odločali tudi o pokojninski reformi, že četrtič mudil v Sloveniji.

S premierjem Borutom Pahorjem in z nekaterimi najvidnejšimi ministri (ministrom za finance Francem Križaničem, ministrom za delo, družino in socialne zadeve Ivanom Svetlikom ter z ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem) se je pogovarjal o pokojninski reformi in ob tem zatrdil, da reforme, kot je pokojninska, niso namenjene rušenju obstoječih socialnih sistemov, temveč njihovemu ohranjanju ter zagotavljanju vzdržnosti socialne države in javnih financ.

Rompuy: Slovenije ni mogoče primerjati z Grčijo in s Portugalsko
Eden najvidnejših politikov v EU-ju je zatrdil, da gospodarskih in javnofinančnih razmer v Sloveniji ni mogoče primerjati z razmerami v državah, kot sta Grčija in Portugalska, a Slovenija se je skupaj s še 22 drugimi državami EU-ja v okviru pakta za evro plus zavezala h korenitim reformam, zato da bi zagotovila vzdržen gospodarski razvoj.

Zaveda se, da je izvajanje reform zelo težka naloga, saj so te povezane s socialnimi trenji, družbeno polarizacijo in politizacijo, vendar pa se vlade po Evropi zanje odločajo, ker izpolnjujejo svojo dolžnost in delajo dolgoročno in v skupno dobro. Zato van Rompuy spodbuja vse vlade, ki zberejo pogum za izvedbo reform, in zagotavlja, da bodo ljudje na dolgi rok takšno početje cenili.

Pahorja skrbi, ker ne ve, kakšen bo odziv finančnih trgov
Premier je medtem znova izrazil negotovost pred odzivom finančnih trgov na morebitni padec pokojninske reforme na nedeljskem referendumu in zagotovil, da bo storil vse, da bodo posledice tega čim manj težke za Slovenijo.

Vlada si bo po njegovih besedah do zadnjega trenutka prizadevala za uspeh reforme, ni pa nobenih zagotovil, da bo tokratni referendum zadnji na temo pokojninske reforme ali kakšne druge pomembne strukturne reforme. To pa po njegovih besedah postavlja pod vprašaj zaveze, ki jih je Slovenija sprejela v okviru krepitve gospodarskega in javnofinančnega upravljanja v EU-ju.

EU že več let poziva k reformi
Evropska komisija sicer Slovenijo že leta poziva, naj reformira pokojninski sistem in s tem izboljša dolgoročno vzdržnost javnih financ. Pokojninske reforme po Evropi so neizogibne tudi zaradi demografskih gibanj, če želijo evropske države ohraniti sistem socialne varnosti in vzdržnost javnih financ. Način izvedbe reform je prepuščen članicam in pokojninsko zakonodajo je posodobilo že veliko število članic povezave.

Pahor gostil Van Rompuya