Levičarska Siriza je z obljubami o koncu varčevanja zmagala na januarskih parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Levičarska Siriza je z obljubami o koncu varčevanja zmagala na januarskih parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Janis Varufakis
Grški premier Aleksis Cipras je finančnega ministra Janisa Varufakisa domnevno opozoril, naj govori manj in več dela. Foto: Reuters

Po zadnjem dogovoru z evropskimi partnerji ima Grčija do konca aprila čas za pripravo podrobnega načrta reform, ki jih namerava sprejeti v zameno za nadaljevanje finančne pomoči. V ponedeljek se bodo v Bruslju sestali finančni ministri območja skupne evropske valute, da bi proučili seznam obljubljenih reform, ki so ga poslali iz Aten.

Na grško pismo se je po navedbah neimenovanega vira pri grški vladi pozitivno odzval vodja evrske skupine Jeroen Dijsselbloem. Pismo, ki ga je Varufakis poslal v petek, naj bi vsebovalo sedem večjih reform, med njimi načrta za zmanjšanje birokracije in zvišanje davčnih prilivov iz spletnih iger na srečo.

Če bi evropski finančni ministri v ponedeljek zavrnili grške predloge, bi lahko po besedah Varufakisa v Grčiji razpisali predčasne volitve ali pa se odpravili na referendum, čeprav sam ni pojasnil, o čem bi se odločali na takem referendumu.

Kasneje so iz finančnega ministrstva sporočili, da se je Varufakis odzval na hipotetično vprašanje in da bi kakršen koli referndum pomenil odločanje o vsebini reform, ne pa o morebitnem izhodu iz evrskega območja.

V preteklosti se je sicer večkrat omenjalo, da bi lahko grška vlada pozvala k referendumu o nadaljevanju varčevalnih ukrepov, ki so jih morali Grki sprejeti v zameno za finančno pomoč, s katero se izognili bankrotu. Tak referendum bi po mnenju nekaterih tudi tlakoval pot Grčije iz evrskega območja.

Nazadnje, ko je Grčija grozila z referendumom o finančni pomoči novembra leta 2011, je pretresla mednarodne finančne trge, razjezila svoje evropske partnerje, sledil pa je padec takratnega grškega premierja Georga Papandreuja.

"Želel bi, da bi Evropa razumela, da bomo na ta način plačali več denarja in ne manj," je grški finančni minister dejal glede njegovega predloga, da bi izdali nove obveznice, ki bi bile vezane na gospodarsko rast. Na ta predlog od evropskih partnerjev sicer ni prejel še nobenega odziva.

Priljubljenost grške vlade se giblje nad 40 odstotki in za Varufakisa je to znak, da ljudje razumejo boj vlade proti "esteblišmentu, ki trdi, da rešuje Grčijo, medtem ko vse breme prelaga na revne".

Varufakis je zanikal poročila, da si želi Grčija zagotoviti novo posojilo. Po njegovih trditvah se država ne želi vrniti v sistem posojil v zameno za spoštovanje nekega programa. Obenem je EU-ju očital, da zatira grška prizadevanja za izhod iz globoke krize s tem, da vlagatelje straši z izhodom Grčije iz evrskega območja.

Denar bi lahko nakazali že prej
Evrska skupina naj bi si za oceno reformnih predlogov vzela čas do aprila in Grčija lahko šele takrat dejansko pričakuje denar. A Dijsselbloem je ta teden Atenam zaradi akutnega pomanjkanja denarja obljubil, da bi ji lahko del denarja izplačali prej, če bodo predčasno uvedene tudi konkretne reforme.

Eden od predlaganih ukrepov, ki je že naletel na kritike v Grčiji, predvideva zaposlitev prave male armade nekakšnih amaterskih davčnih detektivov, predvsem iz vrst turistov ali študentov. Ti nekakšni davčni vohuni bi bili opremljeni s skritimi kamerami in drugimi snemalnimi napravami, da bi tako nadzorovali potencialne davčne utajevalce.

Davčne utaje so v Grčiji epidemičnih razsežnosti, davčni urad pa ima premalo zaposlenih, da bi jih preganjal. Ljubiteljske detektive bi zaposlovali izključno za kratka obdobja do največ dveh mesecev brez možnosti ponovne zaposlitve.