Ursula von der Leyen Foto: Reuters
Ursula von der Leyen Foto: Reuters

Ta ukrep bo del novega niza finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino, o katerih so se dogovorile Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozno zvečer sporočila, da bo voditeljem držav članic EU-ja predlagala, da se določeno število ruskih bank izloči iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema SWIFT, kar bo onemogočilo večino njihovih finančnih transakcij po svetu in učinkovito ohromilo ruski izvoz in uvoz. Hkrati bodo "paralizirali sredstva ruske centralne banke, kar bo zamrznilo njene transakcije". In tretjič, ruskim oligarhom bodo onemogočili dostop do finančnih sredstev. Dodala je, da bodo vsi ti ukrepi, ki bodo resno omejili Putinove vzvode financiranja vojne, imeli uničujoč vpliv na rusko gospodarstvo.

Kot je dejala, se je Putin odločil uničiti Ukrajino, a bo uničil prihodnost svoje države.

Sorodna novica Ukrajina zavrača pogajanja v Belorusiji. EU razmišlja o zaprtju zračnega prostora za ruska letala.

Varnostni svet ZN-a v nedeljo o izrednem zasedanju Generalne skupščine ZN-a o Ukrajini

Varnostni svet ZN-a bo v nedeljo opravil formalno glasovanje o potrditvi sklica izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN-a o vojni v Ukrajini, ki bo predvidoma potekala v ponedeljek. Stalna članica Varnostnega sveta ZN-a Rusija, ki je napadla Ukrajino, potrditve izredne seje ne more preprečiti.

Formalna potrditev izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN-a zahteva le podporo devetih članic Varnostnega sveta ZN-a, veta pa pri tem ni. Diplomati Združenih narodov pravijo, da bo izredno zasedanje, po katerem naj bi 193-članska Generalna skupščina sprejela resolucijo z obsodbo ruske agresije, pripravljena v ponedeljek.

Za izredno zasedanje je predsednika Generalne skupščine ZN-a Andulo Šahida v četrtek uradno zaprosil veleposlanik Ukrajine Sergij Kislica. Veleposlanik je predlagal, da zasedanje poteka v skladu z resolucijo "združevanje za mir", ki so jo predložile ZDA in je bila sprejeta novembra 1950, da so se lahko Združeni narodi izognili vetu Sovjetske zveze med korejsko vojno od leta 1950 do leta 1953.

Resolucija pooblašča Generalno skupščino za sklice izrednih zasedanj o vprašanjih mednarodnega miru in varnosti, ko Varnostni svet ni sposoben ukrepati, ker katera od njegovih stalnih članic zlorablja pravico do veta. Rusija je v petek vložila veto na resolucijo, ki je zahtevala umik ruskih enot iz Ukrajine, pravico do veta pa imajo še ZDA, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniom Guterresem, ki mu je zagotovil, da bodo Združeni narodi ob ruski agresiji okrepili humanitarno pomoč. Zelenski je sporočil, da je Guterresa v pogovoru pozval, naj Rusijo za napad na Ukrajino kaznuje z odvzemom glasovalne pravice v Varnostnem svetu ZN-a. Obenem je dejal, da bi morali Združeni narodi ruska dejanja opredeliti kot genocid nad ukrajinskim narodom.