Prepovedane bodo majhne škatlice. Foto: EPA
Prepovedane bodo majhne škatlice. Foto: EPA

Po letu dni zavlačevanja, izjemnega lobiranja tobačne industrije in trdih pogajanj sta evropska zakonodajalca - parlament in svet oziroma države članice dosegle kompromis o strožji tobačni zakonodaji. Kljub popuščanju je parlamentarna poročevalka Linda McAvan zadovoljna.

"Preprečiti moramo, da tobačna industrija rekrutira nove generacije kadilcev še 50 let po tem, ko so zdravniki dokazali, da kajenje povzroča pljučnega raka," poudarja. Priznava, da ji marsikaj ni uspelo, med drugim bodo na trgu ostale po njenem mnenju zavajajoče tanke cigarete, tudi mentolove cigarete bodo dokončno prepovedali šele leta 2020. A napredek vendarle je.

65 odstotkov embalaže tobačnih izdelkov bo moralo prekrivati slikovno opozorilo o posledicah njihove uporabe, prepovedane bodo majhne škatlice, podobne šminkam ali parfumom, pa tudi tobačni izdelki z vonjem in okusom jagod, vanilje, čokolade, ki naj bi bili namenjeni predvsem privabljanju mladih v kadilske vrste.

Kompromis pri elektronskih cigaretah
Do zadnjega so ostali sporni predpisi glede elektronskih cigaret. "Tehtali smo med dejstvom, da so elektronske cigarete lahko v pomoč pri odvajanju kajenja, in nevarnostjo, da jih industrija zlorabi kot orodje za navajanje mladih na kajenje," je v imenu litovskega predsedstva pojasnil Arunas Vinciunas.

Kompromis predvideva, da bodo lahko registrirane kot medicinski pripomoček ali kot tobak, a le če bodo vsebovale predpisano količino nikotina.

Kompromis morata svet in parlament še formalno potrditi, države pa bodo imele dve leti časa, da ga prenesejo v svojo zakonodajo.

Erika Štular, Radio Slovenija