Najvišja brezposelnost je v Grčiji. Foto: EPA
Najvišja brezposelnost je v Grčiji. Foto: EPA

Brezposelnost ostaja pri 12 odstotkih od oktobra lani. V celotni Evropski uniji je dosegla 10,8 odstotka.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je bilo v EU-ju januarja brez dela 26,23 milijona ljudi, od tega v 19,18 milijona v evrskem območju.

Najnižjo brezposelnost so imeli v Avstriji, kjer je bila 4,9-odstotna, v Nemčiji pet odstotkov in v Luksemburgu 6,1 odstotka. Največ ljudi je brez dela v Grčiji, kjer je bila novembra lani brezposelnost 28-odstotna, in v Španiji, ki je imela 25,8-odstotno brezposelnost.

V Sloveniji je bila stopnja brezposelnosti januarja glede na lanski december višja za 0,1 odstotne točke in znaša 10,2 odstotka, kolikor je znašala tudi januarja lani.

Januarja letos je bilo brez dela 102.000 ljudi, v istem mesecu lani pa 103.000.

Inflacija pod ciljem
Na letni ravni so imele države članice evrskega območja februarja 0,8-odstotno inflacijo, kolikor je znašala tudi januarja. K inflaciji so največ prispevale cene hrane, alkohola in tobaka.

Cene hrane, alkohola in tobaka so se februarja na letni ravni zvišale za 1,5 odstotka, potem ko je januarski dvig znašal 1,7 odstotka. Sledile so storitve, ki so se februarja podražile za 1,3 odstotka, januarja pa za 1,2 odstotka.

Cene industrijskih izdelkov, izključujoč energente, so se februarja zvišale za 0,6 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke več kot januarja. Energenti so se februarja pocenili za 2,2 odstotka, potem ko so bili januarja cenejši za 1,2 odstotka.

Inflacija v območju skupne evropske valute tako še naprej vztraja precej pod srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke, ki inflacijo postavlja blizu, a nekoliko pod dva odstotka.