Arlene Foster že dolgo kritizira dogovor o brexitu. Foto: Reuters
Arlene Foster že dolgo kritizira dogovor o brexitu. Foto: Reuters
Theresa May se je znašla pred novo oviro. Foto: Reuters

Da bodo glasovali proti, je predsednica stranke Arlene Foster sporočila ob koncu letne konference DUP-a v Belfastu. "Glasovali bomo proti dogovoru, če ta pride v parlament," je sporočila Fosterjeva.

Dogovor britanske premierke Therese May naj bi voditelji držav članic EU-ja predvidoma potrdili na nedeljskem izrednem vrhu v Bruslju.

A izjave Fosterjeve nadalje zapletajo že tako velik izziv za Mayevo, da bi dobila dovolj glasov za sprejetje dogovora v parlamentu. Več deset članov njene lastne stranke je namreč nakazalo, da ne bo glasovalo za dogovor, proti njemu so tudi opozicijski laburisti.

Fosterjeva je zdaj sporočila, da bo vseh deset njenih poslancev glasovalo proti dogovoru.

Aplavz za kritika Johnsona
Podpredsednik DUP-a Nigel Dodds je sicer že pred napovedjo Fosterjeve na konferenci stranke Mayevo pozval, naj spremeni svojo usmeritev glede brexita. Podobno je menil tudi največji nasprotnik britanske premierke, nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson – in prejel stoječi aplavz članov DUP-a.

Kot je v Belfastu dan pred izrednim vrhom EU-ja o brexitu dejal Johnson, Veliki Britaniji grozi, da bo postala vazalna država EU-ja. Dodds pa je Mayevo med drugim pozval, naj se odpove predlogu glede posebnega varovala za Severno Irsko. "DUP želi dogovor z Evropsko unijo. Razumemo, da podjetja, družine in skupnosti potrebujejo gotovost. A to ni ta dogovor. Ne gre za dogovor za vsako ceno," je dejal Dodds.

Manjšinska vlada Mayeve je v britanskem parlamentu, ki bo odločal o dogovoru o brexitu, odvisna od DUP-a. Fosterjeva je že zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje, če bo Mayeva v parlamentu uveljavila svoj dogovor z Brusljem. DUP zavrača kakršen koli poseben status Severne Irske in premierki očita, da se je slabo pogajala.