Charles Michel. Foto: EPA
Charles Michel. Foto: EPA

"Dogovor. Vrh EU-ja je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU-ju. To je zgodovinski trenutek," je na Twitterju zapisal Michel.

Dodal je, da današnji dan predstavlja ključen korak na poti teh dveh držav v EU-ju. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel.

"Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu," je povedal kasneje na novinarski konferenci. Da gre za močno sporočilo Evrope, meni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poudaril, da EU že ves čas ruske invazije na Ukrajino sprejema hitre, zgodovinske in enotne ukrepe.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je poudarila, da je danes prelomen trenutek in zelo dober dan za Evropo. "Ne more biti boljšega znaka upanja za državljane Ukrajine, Moldavije in Gruzije v teh težkih časih," je dejala in poudarila, da so vse tri države del evropske družine. Izrazila je prepričanje, da bo današnja odločitev Evropskega sveta prispevala h krepitvi vseh, tako Ukrajine, Gruzije in Moldavije, kot tudi EU.

Povedala je še, da morajo vse tri države narediti svojo domačo nalogo pred nadaljevanjem pristopnega procesa, vendar je prepričana, da bodo vse delale, kolikor hitro bodo lahko, in da bodo dale vse od sebe, da bi uresničile potrebne reforme.

Ukrajina mora glede na pretekli teden objavljeno mnenje komisije sprejeti reforme na področjih imenovanja ustavnih sodnikov, svobode medijev in pranja denarja ter okrepiti boj proti korupciji.

Moldavija pa mora dokončati ključne korake pri celoviti reformi pravosodnega sistema, okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter izboljšati javne storitve, je v mnenju zapisala Evropska komisija.

Voditelja novih držav kandidatk pozdravila odločitev

Ukrajinski predsednik Zelenski je na svetovnem spletu zapisal, da odločitev označuje "edinstven in zgodovinski trenutek v odnosih med Ukrajino in Evropsko unijo". Dodal je, da je "prihodnost Ukrajine v EU-ju".

Tudi Maia Sandu je v odzivu na svetovnem spletu zapisala, da gre za "zgodovinski dan za Moldavijo". "To je nedvoumno in močno sporočilo podpore našim državljanom in evropski prihodnosti Moldavije. Hvaležni smo vam in zavezani, da bomo nadaljevali reforme," je dodala moldavska predsednica.

"V prihodnjih mesecih smo pripravljeni trdo delati, da bi dosegli status kandidatke," je sporočila gruzijska predsednica Salome Zurabišvili.

Estonija in Litva podprli prizadevanja Ukrajine in Gruzije

Estonska premierka Kaja Kallas je ob robu vrha EU-ja dejala, da ima Ukrajina kot kandidatka za članstvo v EU-ju priložnost izvesti korenite reforme, litovski predsednik Gitanas Nauseda pa je poudaril, da naj Gruzija vztraja na poti evropske integracije.

V Bruslju se je začel dvodnevni vrh Evropske unije, na katerem so v ospredju teme, povezane z vojno v Ukrajini in procesom širitve EU-ja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če se bodo voditelji Unije odločili, da Ukrajini podelijo status kandidatke, bo morala država izvesti reforme na področju gospodarstva, krepitve pravne države in temeljnih pravic ter boja proti korupciji in oligarhom, je dejala Kaja Kallas. Ob tem je položaj Ukrajine primerjala z novejšo zgodovino Estonije kot nekdanje članice Sovjetske zveze.

"Ko je Estonija ponovno pridobila neodvisnost, je obstajala močna politična volja (...) za izvedbo potrebnih reform, za odpravo sovjetskega načina vodenja države in za izvedbo reform pravne države," je poudarila estonska premierka in spomnila, da je "status kandidatke ena stvar, pristopni proces pa je povsem nekaj drugega".

Nauseda pa je dejal, da pričakuje, "da bo danes določena zelo jasna perspektiva za Gruzijo, evropska perspektiva z določenimi pogoji," ter primerjal izkušnje Gruzije pri vstopu v EU z litovskimi.

Spomnil je, da je Litva začela pogovore o članstvu v EU-ju leta 1999, torej dve leti pozneje kot Estonija, vendar je nato dohitela svojo baltsko sosedo in se leta 2004 sočasno pridružila EU-ju.

Nauseda je Gruzijo pozval, naj ne bodo razočarani, ker niso zbrali tolikšne podpore kot Ukrajina in Moldavija, ter svetoval, naj si še naprej prizadevajo za pot v Evropsko unijo, še navaja DPA.

Slovenski premier Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta o statusu kandidatke za članstvo v EU-ju govorila v sredo zvečer. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski premier Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta o statusu kandidatke za članstvo v EU-ju govorila v sredo zvečer. Foto: MMC RTV SLO

Golob je Zelenskemu zagotovil podporo

Voditelji držav, med katerimi bo prvič tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob, bodo po pričakovanjih podprli mnenje Evropske komisije, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v Uniji.

Golob in Volodimir Zelenski sta o statusu kandidatke za članstvo v EU-ju govorila tudi v sredo zvečer v prvem medsebojnem virtualnem srečanju. Golob je Zelenskemu zagotovil, da četudi je v Sloveniji prišlo do spremembe vlade, se odnos Slovenije do Ukrajine ni spremenil, je na Twitterju v sredo zvečer objavila vlada. "Poudaril je, da so v DZ-ju soglasno potrdili stališče, da se Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU-ju," so še zapisali.

Zahvala slovenskemu premierju

Zelenski se je Golobu zahvalil za "pripravljenost podpreti podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU-ju Ukrajini," je objavil ukrajinski predsednik. Kot je še dodal, je slovenskemu premierju tudi čestital za nedavno imenovanje na čelo slovenske vlade.

Golob je sicer že na srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pred tednom dni podprl podelitev statusa kandidatke Ukrajini. Takrat je tudi poudaril pomen enotnosti Evropske unije v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino.

Sorodna novica Bruselj bi Ukrajini podelil status kandidatke. Rusija Zahod obtožuje manipuliranja.

Kot je iz Bruslja za Radio Slovenija poročala dopisnica Mojca Širok, bo kljub podpori podelitvi statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji, dejansko članstvo v EU-ju za ti dve državi še zelo daleč. "Podelitev statusa kandidatke ne pomeni takojšnjega članstva, v Bruslju v bistvu nihče ne skriva, da gre za veliko simbolno potezo, ki pa še dolgo ne bo nič več kot le to, torej močna in odločna podpora držav Evropske unije državama, ki ju ogroža Rusija," je dejala Širok.

Kot je še dodala, bodo voditelji na vrhu EU-ja razpravljali tudi o predlogu Francije, da se oblikuje tako imenovana evropska politična skupnost, ki pa ne bo alternativa širitvenemu procesu, ampak njegova dopolnitev. Neke vrste širša skupnost političnega dialoga med Evropsko unijo in njenimi partnericami.

Bolgarski premier: Preboja glede blokade Severne Makedonije ne bo

Bolgarski premier Kiril Petkov ne vidi možnosti, da bi njegova država med vrhom EU-ja odpravila blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob tem poudaril, da bodo naredili vse za razrešitev blokade.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je poudaril, da države Zahodnega Balkana že 20 let čakajo na priložnost, da postanejo članice EU-ja. "Po mojem mnenju je ključnega pomena, da ta obljuba postane kredibilna," je poudaril nemški kancler.

Kritičen Edi Rama

Do Bolgarije in tudi drugih članic EU-ja je bil medtem kritičen albanski premier Edi Rama. "Sramotno je, da članica Nata Bolgarija dve drugi državi v zavezništvu vzame za talki sredi vojne na evropskem dvorišču, drugih 26 držav članic EU-ja pa mirno gleda," je dejal.

Petkov je ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan, ki poteka pred zasedanjem voditeljev članic EU-ja, povedal, da po njegovem mnenju ni možnosti, da bi Bolgarija že danes ali v petek, ko poteka vrh, odpravila blokado začetka pogajanj s Severno Makedonijo in s tem tudi Albanijo. Vendar pa je nakazal, da bi lahko rešitev našli v prihodnjih dneh, poroča spletni portal Euractiv.

Dodal je, da mora zeleno luč o odpravi blokade dati bolgarski parlament, v katerem pa se zatika.

Ob tem pa je pozdravil predlog francoskega predsedstva Svetu EU-ja, ki predvideva vključitev nerešenih dvostranskih vprašanj med Skopjem in Sofijo v pogajalski okvir. To bi lahko po neuradnih informacijah naletelo na težave pri potrjevanju v Severni Makedoniji, ki bo morala za razrešitev vprašanj znova spreminjati ustavo.

Evropski parlament zahteva dodelitev statusa kandidatk za članstvo Ukrajini in Moldaviji

Evropski parlament je danes s 529 glasovi za, 45 proti in 14 vzdržanimi glasovi sprejel resolucijo, v kateri je pozval voditelje držav in vlad, da na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelijo status kandidatk za članstvo v EU-ju. Pri Gruziji pa so dodelitev statusa pogojevali z izpolnitvijo reform, ki jih je predlagala Evropska komisija.

Pri tem so poudarili, da si Ukrajinci, Moldavijci in Gruzijci zaslužijo živeti v svobodnih, demokratičnih in uspešnih državah kot člani evropske družine, in pozvali Evropski svet, naj naredi pomemben prvi korak k izpolnitvi legitimnih teženj državljanov teh treh držav, so sporočili iz Bruslja.

Voditelji držav EU-ja razpravljajo o vojni v Ukrajini in širitvi Unije