Srečanja se je udeležil tudi slovenski premier v odhodu Borut Pahor. Foto: EPA
Srečanja se je udeležil tudi slovenski premier v odhodu Borut Pahor. Foto: EPA
Maratonski pogovori za rešitev evra

Vrh območja evra bo imel celovito rešitev za krizo v območju evra čez 72 ur, sta po dvanajstih urah pogovorov danes v Bruslju zatrdila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor ves dan ni želel dati izjave.

Strinjali smo se o ciljih in zarisali strategijo za celovit odziv na krizo v območju evra, ki zajema pet front, podrobnosti pa bodo do srede dorekli strokovnjaki, je pojasnil Van Rompuy po koncu vrha območja skupne evropske valute.

Pet front v boju proti krizi je: vse vlade naj zagotovijo vzdržne javne financ in rast, trajna rešitev za Grčijo, dovolj trdna obramba pred širitvijo krize, povrnitev zaupanja v bančni sektor ter boljše upravljanje in večja integracija v območju evra.

Preučitev možnosti spremembe pogodbe
Na srečanju v Bruslju so se voditelji Evropske unije dogovorili tudi o preučitvi možnosti spremembe pogodbe, s čimer bi okrepilo gospodarsko unijo in proračunsko disciplino. Ob tem so izpostavili, da mora o kakršni koli spremembi odločati vseh 27 držav članic, EU pa se bo k temu vprašanju vrnil na decembrskem vrhu.

Po besedah predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya se je kriza v območju evra tako razmahnila zato, ker so skoraj vsi podcenjevali stopnjo medsebojne povezanosti evropskih gospodarstev, zaradi česar je nujno tesnejše sodelovanje v območju evra in tudi med njim ter preostalimi članicami EU-ja.

Predsednik vrha evrskega območja
Evropski voditelji so se zato odločili, da bo ob prihodnji izvolitvi predsednika Evropskega sveta za enak mandat hkrati imenovan tudi predsednik vrha evrskega območja. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy bo tako obenem tudi predsednik vrha območja evra. Za prihodnje pa so napovedali, da bo ob izvolitvi predsednika Evropskega sveta imenovan tudi predsednik vrha območja evra. Po pričakovanjih bo to ista oseba.

Gre za uvod v oblikovanje "vlade" območja evra, za kar se zavzemata Nemčija in Francija, ki pa brez sprememb pogodbe unije, kar bodo sicer v skladu z današnjo odločitvijo vrha prav tako preučili, ni mogoča.

V smeri vlade evrskega območja
Imenovanje predsednika območja evra je eden izmed desetih ukrepov za boljše upravljanje tega območja in med drugim vključujejo tudi redna zasedanja držav s skupno valuto, ki bodo "vsaj dvakrat na leto".

Pri spremembah za krepitev učinkovitosti "upravljanja" v območju evra gre za korak v smeri "vlade" evrskega območja, za kar se zavzemata predvsem nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Večje spremembe trenutno niso mogoče, saj bi bila za njih potrebna sprememba pogodbe.

Glede treh najpomembnejših vprašanj pri iskanju celostnega odziva na najhujšo krizo v območju evra do zdaj - dokapitalizacije evropskih bank, krepitve začasnega mehanizma za zaščito evra (EFSF) in vloge zasebnih upnikov pri drugi pomoči Grčiji - je Van Rompuy izrazil pričakovanje, da bodo ključne odločitve sprejete v sredo.

Maratonski pogovori za rešitev evra