Ursula von der Leyen ima za iskanje zadostne podpore med evropskimi poslanci še dober teden dni časa. Foto: AP
Ursula von der Leyen ima za iskanje zadostne podpore med evropskimi poslanci še dober teden dni časa. Foto: AP

Ursula von der Leyen, ki so jo voditelji držav članic EU-ja konec junija Evropskemu parlamentu predlagali za nov petletni mandat na čelu komisije, vse bolj intenzivno išče podporo pri različnih političnih skupinah Evropskega parlamenta. V torek se je sestala z evroposlanci S&D-ja in člani svoje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), v sredo pa s politično skupino Renew in Zelenimi.

Vodja socialistov in demokratov Iratxe Garcia Perez je v torek na družbenem omrežju zapisala, da so njihove prioritete komisarski položaji za stanovanjsko politiko, za zeleni dogovor in socialno ekonomijo ter za delavske pravice in enakost spolov. Poleg tega nasprotujejo sodelovanju s skrajno desnico. "Naša podpora ni bianko menica," je poudarila Garcia Perez.

Nemec ne namerava podpreti von der Leyen

Slovenski poslanec S&D-ja Matjaž Nemec (SD) pa je na za javnost zaprtem srečanju von der Leyen pozval, da se opredeli do nezakonitih nadzorov na schengenskih mejah in dvojnih meril EU-ja do vojne v Gazi. Navedel je, da je nad njenim nastopom razočaran, tako da je na glasovanju prihodnji teden ne namerava podpreti.

"Nad včerajšnjim nastopom Ursule von der Leyen sem razočaran. Čas za všečne zaveze in obljube je mimo. Dejstva petletnega mandata govorijo sama zase. Njena ignoranca in sprenevedanje ob strahovitem dogajanju nad palestinskim ljudstvom je tudi včeraj zbodla v oči," je zapisal Nemec.

"Od vodstva Komisije upravičeno pričakujem, da se odločno postavi na stran mednarodnega prava in uvede politične in gospodarske sankcije proti Izraelu, ne pa da se spreneveda ob moriji palestinskega naroda. To ne nazadnje zahtevajo številni Evropejci. Humanost je že predolgo na resni preizkušnji,” je dodal.

Von der Leyen je zaradi nezakonitega nadzora, ki ga izvaja Avstrija na meji s Slovenijo, pozval k zaščiti pravnega reda EU-ja in temeljnih pogodb. "Evropska komisija mora zagotavljati, da države članice brez izjeme izvajajo pravo EU-ja, v nasprotnem primeru pa proti državam kršiteljicam ustrezno ukrepa," je poudaril Nemec.

Tudi Renew proti sodelovanju s skrajno desnico

Podobno kot v S&D-ju so tudi v politični skupini Renew ob začetku srečanja s kandidatko za predsednico prihodnje komisije kot enega od pogojev za podporo poudarili, da se mora odpovedati dogovorom s skrajno desnico. To vključuje tudi sodelovanje s politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov italijanske premierke Giorgie Meloni, so navedli na omrežju X. Med svojimi prioritetami pa so poudarili varnost in obrambo, gospodarsko konkurenčnost, vladavino prava ter spoštovanje zelenega dogovora.

"Pogovori o proevropski koaliciji za obnovitev Evrope so v ključni fazi. Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno. V Renew smo zelo zaskrbljeni zaradi pripravljenosti EPP za sklepanje dogovorov s skrajno desnico v parlamentu in pozivamo k spremembi smeri," je po pogovorih povedala vodja skupine Renew Valerie Hayer.

Po neuradnih informacijah je von der Leyen liberalcem obljubila, da ne načrtuje strukturiranega sodelovanja s skrajno desno politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

O tem je kandidatka za predsednico komisije popoldne govorila tudi s politično skupino Zelenih, ki trenutno ni del neformalne koalicije na ravni EU, sestavljene iz EPP, S&D in Renew. Po besedah ene od vodij Zelenih Terry Reintke so v novem mandatu pripravljeni sodelovati v proevropski demokratični koaliciji brez ECR.

Kot je povedala, so govorili o izvajanju zelenega dogovora, zaščiti demokracije, vladavini prava, miru, človekovih pravicah, pa tudi varnosti in obrambi.

"Ugotovili smo, da imamo veliko skupnega in da želimo pri številnih stvareh v isto smer. Zelo jasno se je zavezala zelenemu dogovoru, s čimer se zelo močno strinjamo," je dejala Reintke v izjavi za novinarje po srečanju s von der Leyen.

Njen sovodja Bas Eickhout je ob tem poudaril, da bodo dokončno odločitev sprejeli naslednji teden na podlagi predloga političnih smernic, ki jih bo pred glasovanjem v parlamentu predstavila kandidatka.

Von der Leyen ima za iskanje zadostne podpore med evropskimi poslanci še dober teden dni časa. Glasovanje o njenem vnovičnem imenovanju je namreč predvideno za prihodnji četrtek na ustanovnem plenarnem zasedanju novega Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Za imenovanje potrebuje podporo 361 od 720 poslancev, pri čemer še ni povsem jasno, ali ji bo to uspelo. Skupine EPP, S&D in Renew, ki že zdaj sestavljajo neformalno koalicijo na ravni EU-ja, bodo glede na zadnje podatke parlamenta imele 400 evroposlancev, pri čemer pa je težko pričakovati, da bi jo podprli čisto vsi člani teh treh skupin. Tako bo morala von der Leyen najverjetneje pridobiti še podporo članov drugih skupin.