Hoekstra bo nasledil Timmermansa, ki se vrača v nizozemsko politiko. Foto: Reuters
Hoekstra bo nasledil Timmermansa, ki se vrača v nizozemsko politiko. Foto: Reuters

"Po današnjem pogovoru sem se odločila, da Svetu EU-ja in Evropskemu parlamentu predlagam imenovanje gospoda Hoekstre na položaj komisarja. Pristojen bo za podnebno ukrepanje pod vodstvom izvršnega podpredsednika za evropski zeleni dogovor in medinstitucionalne odnose," je zapisala predsednica komisije.

Za evropski zeleni dogovor, nad katerim je doslej bedel izvršni podpredsednik Frans Timmermans, bo tako pristojen izvršni podpredsednik Šefčovič, ki je ta dosje prevzel že ob odstopu dosedanjega nizozemskega člana komisije pred enim tednom.

Kot je po pogovoru še sporočila von der Leyen, je dosedanji podpredsednik nizozemske vlade in zunanji minister pokazal veliko zavezanost Evropski uniji, ima pa tudi ustrezne izkušnje za položaj.

Njegove izkušnje z delovanjem v vladi – pred vodenjem nizozemske diplomacije je zasedal tudi položaj finančnega ministra – mu bodo po besedah predsednice koristile pri delovanju v evropski podnebni diplomaciji pred letošnjo konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP28), ki bo potekala med 30. novembrom in 12. decembrom v Dubaju.

Oktobra zaslišanje v Evropskem parlamentu

Hoekstra je med pogovorom zagotovil, da bo nadaljeval ambiciozno podnebno politiko in zagotavljal socialno pravičnost pri skupnih prizadevanjih za podnebno nevtralnost, je zapisala predsednica komisije.

47-letnega izkušenega nizozemskega politika iz vrst krščanskih demokratov CDA, ki so del Evropske ljudske stranke (EPP), zdaj čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu. Pričakovati je, da bo to potekalo v začetku oktobra.

Odhajajoča nizozemska vlada pod vodstvom liberalca Marka Rutteja je Hoekstro za kandidata za novega evropskega komisarja predlagala po odstopu Fransa Timmermansa pred enim tednom. Ta je odstopil, potem ko sta ga njegova socialdemokratska Delavska stranka in leva zelena stranka GroenLinks izbrali za nosilca skupne liste na novembrskih predčasnih volitvah.