Ursula von der Leyen na münchenski obrambni konferenci. Foto: EPA
Ursula von der Leyen na münchenski obrambni konferenci. Foto: EPA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na panelu na münchenski varnostni konferenci dejala, da bi morala komisija v naslednji sestavi vključevati posebnega komisarja za obrambo. Dodala je, da bi bilo smiselno ustvariti to mesto, če bo sama ostala vodja komisije po junijskih volitvah v EU, poroča portal Politico.

Tudi Evropska ljudska stranka je podprla oblikovanje obrambnega mesta v naslednji komisiji, ki bi usmerjalo delo pri povečevanju industrijske in obrambne zmogljivosti. Za zdaj še ni jasno, kakšen bi bil obseg takšnega komisariata in ali bi pokrival tako obrambno industrijo kot varnostne operacije in morda celo vesolje.

Von der Leyen je dejala, da je vprašanje, katera država bi prejela resor, odprto, a dodala, da bi bilo pomembno, da bi bil kandidat iz srednje ali vzhodne Evrope. "Gre za dober resor," je dodala, še poroča Politico.

Sorodna novica Blinken: Izrael ima priložnost, da konča nasilje in normalizira odnose z arabskimi državami

"Evropa mora okrepiti svojo industrijo ... Sem zaprisežena transatlantikistka, a hkrati moramo zgraditi močno Evropo in to gre z roko v roki," je poudarila, poroča Reuters.

Namen predloga strategije za obrambno industrijo je povečanje obrambne porabe oziroma "boljša poraba" s skupnimi naročili in sporazumi, ki bi industriji zagotovili boljšo predvidljivost in interoperatibilnost med evropskimi oboroženimi silami, je pojasnila von der Leyen. Namen predloga je tudi spodbujanje porabe in ohranjanje "dobrih delovnih mest" za evropske davkoplačevalce, poroča Reuters.

Dodala je, da mora biti Ukrajina vključena v evropske obrambne programe, saj jo Rusija prekaša v številu vojakov in z "metanjem hitrega in umazanega orožja, proizvedenega v Severni Koreji in Iranu".

Glede finančne pomoči je von der Leyen dejala, da je v interesu ZDA, da se sprejme predlog zakona, ki je v kongresu trenutno zastal, za zagotovitev večje pomoči Ukrajini, saj naj bi bil ukrep simboličen za demokracije, ki se zoperstavljajo avtokratom. "Ne gre le za rusko vojno v Ukrajini in Putinove poskuse destabilizacije demokracij, ampak za vse druge avtokrate, ki jih zelo pozorno opazujemo," je poudarila.