Johnson bi se rad ponovno pogajal o brexitu, kar pa Bruselj kategorično zavrača. Foto: Reuters
Johnson bi se rad ponovno pogajal o brexitu, kar pa Bruselj kategorično zavrača. Foto: Reuters

Johnson je von der Leynovi dejal, da so trenutna določila v severnoirskem protokolu, v skladu s katerim Severna Irska dejansko ostaja del notranjega trga EU-ja, "nevzdržna". "Rešitve ni mogoče poiskati v okviru obstoječih mehanizmov v protokolu. Zato smo predstavili predlog z bistvenimi spremembami," je sporočila britanska vlada po pogovoru.

EU je pozval, naj "resno preuči predloge". "V tem je velika priložnost, da najdemo razumne, praktične rešitve za težave, s katerimi se soočajo ljudje in podjetja v Severni Irski, in izboljšamo odnose med Združenim kraljestvom in EU-jem," so zapisali. S predsednico komisije sta se strinjala, da bosta ostala v stikih.

Von der Leynova je na Twitterju sporočila, da bo EU še naprej fleksibilna v okviru obstoječega dogovora. "Vendar pa se ne bomo znova pogajali," je poudarila. "Zagotoviti moramo stabilnost in predvidljivost v Severni Irski."

London bi se še pogajal

London je v sredo Bruselj pozval k ponovnim pogajanjem o severnoirskem protokolu. Gre za del sporazuma o britanskem izstopu iz EU-ja, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Predvideva nadzor nad blagom, ki prihaja iz Anglije, Škotske in Walesa v Severno Irsko. V celoti naj bi se začel uporabljati konec septembra.

Britanska vlada je EU pozvala, naj se odpove širšemu nadzoru nad blagom, ki potuje iz drugega dela Združenega kraljestva v Severno Irsko.

Osredotoči naj se na tisto blago, pri katerem resnično obstaja tveganje, da bi prek Severne Irske vstopilo na ozemlje EU-ja. Trgovina z dobrinami, ki so namenjene v Severno Irsko, in ne na evropski trg, pa bi morala potekati "skoraj" brez carinskih omejitev, so se zavzeli v Londonu.