Foto: EPA
Foto: EPA

Von der Leynova s kratkim sporočilom "sigurna Hrvatska" začne polminutni video, ki ga je HDZ na Twitterju objavil v petek popoldne. V njem evropski voditelji v hrvaščini ponavljajo to besedno zvezo. Med njimi je tudi slovenski premier Janez Janša, ki jo sicer edini pove v svojem jeziku. Med voditelji, ki sodelujejo v kratkem videu, so tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, bolgarski premier Bojko Borisov in grški premier Kiriakos Micotakis. Manjkata pa nemška kanclerka Angela Merkel – Nemčijo v videu zastopa vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer – in madžarski premier Viktor Orban.

Komisija: Storjenih je bilo nekaj nenamernih napak

V Evropski komisiji so v odzivu na kritike priznali, da je bilo storjenih nekaj "nenamernih" napak. Nastop von der Leynove ni sporen, ozadje tega "osebnega sporočila" pa ne bi smeli biti prostori sedeža Komisije Berlaymont in von der Leynova ne bi smela biti podpisana kot predsednica Komisije, je povedal glavni govorec komisije Eric Mamer. Pojasnil je, da so podpis sicer dodali v Zagrebu.

Govorec je še pojasnil, da je bilo to kratko sporočilo posneto na hitro, ob robu snemanja niza drugih videoposnetkov, tako da posebnih stroškov ni bilo. Predsednici namreč očitajo, da je v podporo stranki uporabila ime in zmogljivosti institucije, česar po kodeksu ravnanja članov Komisije ne bi smela storiti.

Kritiki izpostavljajo tretji odstavek 9. člena tega kodeksa o sodelovanju v nacionalni politiki v času mandata, ki določa, da "se morajo člani Komisije vzdržati vseh javnih izjav ali nastopov v imenu strank ali organizacij socialnih partnerjev, katerih člani so, razen če kandidirajo na volitvah ali sodelujejo v volilnih kampanjah", pri čemer pa to ne posega v njihovo pravico, da izrazijo svoja osebna mnenja.

Gong predsednico prijavil varuhinji človekovih pravic

Hrvaška nevladna organizacija Gong je sicer von der Leynovo prijavila Komisiji in evropski varuhinji človekovih pravic Emily O'Reilly zaradi morebitne kršitve kodeksa ravnanja s sodelovanjem v videu v podporo HDZ-ju pred volitvami, je organizacija sporočila po Twitterju.

V Komisiji sicer na sploh spodbujajo dejavno politično življenje članov kolegija, tako da samega sodelovanja von der Leynove v videu ne vidijo kot spornega. Poudarjajo le, da bi okoliščine morale biti drugačne. Von der Leynova sicer živi v Berlaymontu, kar še otežuje razmejitev med njenim zasebnim in poklicnim življenjem.

Jasna ločnica tudi dejansko ni mogoča. Že sama povezava evropskih volitev z izbiro predsednika Komisije jasno kaže, da razmejitve med vlogo vodje te institucije in političnim življenjem te osebe ne more biti. Von der Leynova tudi ne bi bila predsednica Komisije, če ne bi prihajala iz najvplivnejše evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).