Orban je le popustil pritiskom preostalih 26 držav. Foto: AP
Orban je le popustil pritiskom preostalih 26 držav. Foto: AP

"Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo o dodatnem svežnju pomoči Ukrajini v znesku 50 milijard evrov v okviru proračuna EU-ja," je na družbenem omrežju X zapisal Michel po pogovorih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Srečanje je potekalo pred začetkom zasedanja Evropskega sveta. "Na ta način smo Ukrajini zagotovili stabilno, dolgoročno in predvidljivo financiranje. EU prevzema vodenje in odgovornost pri podpori Ukrajine, vemo, kaj je na kocki," je še zapisal Michel.

"Evropski svet je potrdil naše prioritete. Podpora Ukrajini. Boj proti nezakonitim migracijam. Podpora evropski konkurenčnosti. Dober dan za Evropo," je von der Leyen zapisala na omrežju X.

Po neuradnih informacijah so se dogovorili, da bo Evropski svet na podlagi letnega poročila Evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna. Orban je sicer pred zasedanjem zahteval, da bi pomoč Ukrajini članice potrjevale s soglasjem vsako leto.

Sporočilo ZDA in Ukrajincem

EU z dogovorom o pomoči Ukrajini pošilja tudi sporočilo ZDA, sta po vrhu povedala von der Leyen in Michel, ki meni, da pošiljajo tudi sporočilo Ukrajincem, da jih še naprej podpirajo.
"To je tudi sporočilo našim evropskim državljanom, saj kaže našo enotnost in vodstvo Evropske unije, pa tudi da se ne pustimo ustrahovati Rusiji, ki krši mednarodno pravo," je povedal.

"Poleg tega pošiljamo sporočilo ZDA in našim partnerjem po svetu, ki podpirajo Ukrajino ter njeno ozemeljsko suverenost in celovitost," je še povedal in izrazil upanje, da bo odločitev EU-ja o nadaljnji pomoči spodbudila pristojne v ZDA, da bodo odobrili podporo Ukrajini.

Predsednica komisije prav tako meni, da bo odločitev voditeljev spodbudila ZDA, da bo zagotovila svoj pravični delež pomoči Kijevu.

Da gre za signal ZDA, kjer republikanci v kongresu blokirajo potrditev 61 milijard dolarjev dodatne pomoči Ukrajini, je menil tudi nemški kancler Olaf Scholz. "Upam, da bo sporočilo, ki ga pošiljamo danes, pomagalo olajšati stvari, tako da bo ameriški predsednik Joe Biden dosegel potrditev svojega načrta pomoči Ukrajini," je dejal Scholz.

Današnji dogovor po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona tudi kaže, da Evropa ne bo omahovala pri podpori Ukrajini. "Sporočilo je jasno: Rusija ne more računati na utrujenost Evropejcev pri podpori Ukrajini," je dejal novinarjem.

Sredstva za Madžarsko ostajajo zamrznjena

Po poročanju diplomatov Bruselj, čeprav je Madžarska privolila v nadaljnje financiranje Ukrajine, Budimpešti še ne bo odmrznil sredstev. Neimenovani diplomat je dejal, da bo morala Madžarska še vedno izpolniti svoje obveznosti, da bi bila upravičena do sredstev EU-ja.

Predsednica komisije je zanikala, da bi madžarski premier v zameno za podporo Ukrajini dobil zagotovila o odmrznitvi evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. Tudi Macron je novinarjem zagotovil, da "Madžarska ni prejela nobenega darila".

Orban je pozneje sporočil, da je Madžarska prejela zagotovila, v skladu s katerimi evropska sredstva, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Bruselj zamrznil, ne bodo poslana Ukrajini.
Kot je dejal, je Madžarsko skrbelo, da bo denar EU-ja, namenjen Madžarski, šel v Ukrajino.

"Končno smo izpogajali nadzorni mehanizem, ki bi zagotovil, da bo denar razumno porabljen, in dobili smo zagotovilo, da madžarski denar ne bo končal v Ukrajini," je dejal v videosporočilu, objavljenem na Facebooku.

EU dosegel dogovor o finančni pomoči Ukrajini

Slovenski premier Robert Golob medtem ni želel komentirati, kaj je madžarski premier prejel v zameno za podporo vključitvi pomoči Ukrajini v revizijo večletnega finančnega okvirja.
"Pomembno je, da je proračun potrjen," je poudaril. Ob tem je pozdravil določilo, da bodo voditelji vsako leto opravili razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino.

Slovenija si je sicer v proračunskih pogajanjih prizadevala, da se sredstva povečajo tudi za druge prioritete, ne samo za Ukrajino. Med temi je Golob naštel migracije, soočanje z naravnimi nesrečami in Zahodni Balkan.

"Vse tri prioritete, ki jih je Slovenija zagovarjala, so vključene v povečanje dolgoročnega proračuna," je povedal in izrazil zadovoljstvo z dogovorom. Seveda bi bilo bolje, da bi bilo sredstev več, vendar pa je pomembno, da so, je povedal.

Za Radio Slovenija je dejal: "Vsi drugi ukrepi so slabši. Slabši so zaradi tega, ker razbijamo enotnost na eni strani in ker so bistveno bolj komplicirani pri izvedbi. Seveda obstajajo scenariji, ampak kot rečeno, mislim, da je v teh petih tednih preteklo dovolj časa in je bilo tudi izkazano dovolj odločnosti, da pridemo do rešitve."

Revizija dolgoročnega proračuna Unije za obdobje 2021–2027 vključuje 50 milijard evrov za Ukrajino za prihodnja štiri leta, od tega 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev. Foto: Reuters
Revizija dolgoročnega proračuna Unije za obdobje 2021–2027 vključuje 50 milijard evrov za Ukrajino za prihodnja štiri leta, od tega 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev. Foto: Reuters

Kijev se je zahvalil za "neomajno pomoč"

Na novico se je odzval ukrajinski premier Denis Šmigalj, ki se je evropskim voditeljem zahvalil za "neomajno pomoč". Po poročanju Kijeva naj bi prvi sveženj pomoči, vreden 4,5 milijarde evrov, dobili marca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru voditeljem poudaril, da današnja odločitev kaže na enotnost EU-ja. Ta je potrebna tudi pri vojaški podpori Ukrajini, je dodal. "Hvaležen sem vam za vašo odločitev o finančnem instrumentu za nas, za naše ljudi, za Ukrajino," je dejal Zelenski. "Pomembno je, da ste to odločitev sprejeli soglasno, vseh 27 članic. To znova kaže na vašo trdno enotnost in podporo Ukrajini," je dejal.

Zelenski je sicer voditelje v nagovoru opozoril, da Severna Koreja Rusiji dobavlja topniške izstrelke in balistične rakete. "Obveščevalni podatki kažejo, da bo Rusija od Pjongjanga prejela milijon topniških izstrelkov," je dejal. Ob tem je izrazil obžalovanje, da EU do konca marca ne bo izpolnil obljube o dobavi milijona izstrelkov v enem letu. Zaradi zamude pri izpolnjevanju tega cilja je potrebna enotnost pri vzpostavitvi sklada za vojaško podporo Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega instrumenta, je dejal. Po njegovih besedah je potrebnih najmanj pet milijard na leto v prihodnjih štirih letih za sofinanciranje dobav orožja Kijevu.

Dogovor o reviziji večletnega proračuna Unije (MFF), v sklop katerega spada tudi 50-milijardna pomoč za Ukrajino, so skušali voditelji doseči že na rednem zasedanju sredi decembra, a jim zaradi nasprotovanja Orbana takrat to ni uspelo.

Proračun povečan za 64,6 milijarde evrov

Revizija dolgoročnega proračuna Unije 2021–2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, sicer predvideva skupno povečanje za 64,6 milijarde evrov. V to je poleg pomoči za Ukrajino vključenih dodatnih 9,6 milijarde evrov za spoprijemanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu. Revizija predvideva še po 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad in za spodbujanje konkurenčnosti evropskega
gospodarstva.

Sorodna novica Jezni kmetje med vrhom v Bruslju zažigali odpadke in v policiste metali jajca

Za pokritje tega povečanja bodo morale članice prispevati dodatnih 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa bodo pridobili s prerazporeditvami obstoječih sredstev. Za 33 milijard evrov posojil, namenjenih Ukrajini, niso potrebni dodatni prispevki članic niti prerazporeditev obstoječih sredstev.