Poljski zunanji minister Witold Waszczykowski zavrača vse očitke. Poljsko vlado je po prepričljivi zmagi na volitvah, kjer je dobila absolutno večino, sestavila stranka Zakon in pravičnost. Foto: Reuters
Poljski zunanji minister Witold Waszczykowski zavrača vse očitke. Poljsko vlado je po prepričljivi zmagi na volitvah, kjer je dobila absolutno večino, sestavila stranka Zakon in pravičnost. Foto: Reuters

Zakon po mnenju tako številnih poljskih kritikov kot tudi EU-ja zmanjšuje neodvisnost javnih medijev. Zato poljski konservativni vladi očitajo poskus prevzema nad mediji.

Manjka le še podpis predsednika države
Novi zakon namreč javno televizijo TVP, radio PR in tiskovno agencijo PAP označuje kot "nacionalne kulturne inštitute". Razrešuje dosedanja vodstva medijev in imenovanje novih daje v roke vlade, medtem ko naj bi nad njihovimi vsebinami po novem bedel medijski svet, ki ga imenuje parlament. Zakonodajo sta že potrdila oba domova parlamenta, zdaj jo mora le še podpisati predsednik države.

"Poljski mediji pristranski in levičarski"
"Skušali smo le našo državo ozdraviti nekaterih bolezni,"
je za Bild pojasnil Waszczykowski. Poljskim javnim medijem je očital pristranskost, levičarsko agendo in promocijo "mešanice kultur in ras, sveta kolesarjev in vegetarijancev (...), ki se borijo proti vsaki obliki vere", kar naj bi bilo skregano s "tradicionalnimi poljskimi vrednotami".

Uporaba mehanizma za varstvo pravne države?
Evropska komisija bo o spornem ravnanju nove poljske vlade razpravljala na kolegiju prihodnjo sredo. Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger je ta konec tedna že pozval k ostrejšemu ukrepanju EU-ja proti Varšavi in ocenil, da je vse več znakov, da bi bilo treba aktivirati t. i. evropski mehanizem za varstvo pravne države.

V boju proti samovolji držav članic je EU pred dobrim letom uvedel ta novi postopek, ki pa do zdaj še ni bil uporabljen. Članice EU-ja, ki bi sistematično kršile skupne vrednote, s čimer bi bila ogrožena varnost pravne države, bi lahko v skrajnem primeru doletel odvzem glasovalnih pravic na evropskih ministrskih zasedanjih.