Zaradi izpada so morali mnogi Evropejci noč preživeti ob soju sveč. Foto: EPA
Zaradi izpada so morali mnogi Evropejci noč preživeti ob soju sveč. Foto: EPA

Natančen vzrok za mrk še ni znan, v nemškem energetskem koncernu Eon pa domnevajo, da je do preobremenitve prišlo na severovzhodu države, v Spodnji Saški. Šlo naj bi za rutinsko delo, ko so skušali odklopiti enega izmed visokonapetostnih električnih vodov čez reko Ems, da bi neki potniški ladji omogočili varno plovbo v eno izmed pristanišč, a jim to ni uspelo, kar je povzročilo mrk.

Poleg Nemčije, kjer je brez toka ostalo več sto tisoč gospodinjstev v vseh večjih mestih, je brez elektrike ostalo še približno pet milijonov Francozov, predvsem iz vzhodnega dela države in nekaterih predelov Pariza. Francoski gasilci so prejeli več klicev ljudi, ki so zaradi mrka obtičali v dvigalih.

Eden vodilnih mož pri francoskemu dobavitelju elektrike RTE Pierre Bornard je dejal, da sta v Nemčiji odpovedala dva visokonapetostna transformatorja, zaradi česar je odpovedalo še več drugih sistemov.

Ohromljena celotna zahodna Evropa
V temi so nekaj časa preživeli tudi prebivalci Avstrije, Belgije, Italije in Španije ter celo prebivalci Maroka. Večina prizadetih je morala na elektriko počakati največ dve uri, mrk pa je povzročil tudi zamude nekaterih hitrih vlakov.