Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve je dejal, da je Slovenija na dobri poti, a še ni zunaj nevarnosti. Foto: EPA
Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve je dejal, da je Slovenija na dobri poti, a še ni zunaj nevarnosti. Foto: EPA

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo Bloomberg povedal, da Slovenija intenzivno pripravlja nacionalni reformi program in program stabilnosti, s katerima se bo spopadla s težavami in obrnila negativna gospodarska gibanja. Ob tem je dodal, da je za napovedi, da bi se lahko Slovenija izognila mednarodni finančni pomoči, še prezgodaj.

Povedal je, da si želijo v Bruslju oba programa, ki ju bodo prejeli čez nekaj dni, najprej analizirati, nato pa bodo dajali komentarje. Obljubil je, da bo Evropska komisija podala analizo takoj, ko bo programa pregledala in ocenila, po njegovih besedah pa naj bi se to zgodilo v kratkem času.

Ugibanja o vladnem reformnem programu
Bloomberg je ob tem zapisal, da Slovenija načrtuje sanacijo bank, da bi znižala proračunski primanjkljaj pa zvišanje davkov. Iz osnutka nacionalnega reformnega programa je razvidno, da slovenska vlada načrtuje ukrepe na področju bančnega sektorja, prezadolženosti podjetij, spodbujanja tujih neto naložb, izboljšanja poslovnega okolja ter nadaljnjega reformiranja pokojninskega sistema in trga dela.

Slovenijo bi lahko med drugim čakali tudi zvišanje splošne stopnje DDV-ja za dve odstotni točki in znižane stopnje za odstotno točko, uvedba t. i. kriznega davka že letos in spremembe sistema obdavčitve nepremičnin.

Bo Slovenija kot šesta zaprosila za pomoč?
Tuji mediji že dalj časa špekulirajo, da bo Slovenija šesta država evrskega območja, ki bo prisiljena zaprositi za mednarodno pomoč, zadnji v vrsti je bil v ponedeljek tudi New York Times. Doslej so bile za pomoč primorane zaprositi Grčija, Irska, Portugalska, Španija, ki je prejela zgolj posojilo za sanacijo bančnega sistema, in Ciper.