S sistemom Galileo, za katerega si prizadeva tudi Slovenija z Ljubljano, bomo lahko takoj izvedeli, kje se npr. nahaja najbližji zdravnik. Foto: EPA
S sistemom Galileo, za katerega si prizadeva tudi Slovenija z Ljubljano, bomo lahko takoj izvedeli, kje se npr. nahaja najbližji zdravnik. Foto: EPA
Evrski bankovci
Kljub visokim stroškom, ki bodo okoli 3,6 milijarde evrov, bo gospodarski učinek sistema pozitiven, napovedujejo strokovnjaki. Foto: EPA

Evropski komisar za promet je pojasnil, da sta se za sedež nadzornega organa navigacijskega sistema Galileo od novih članic poleg Slovenije prijavili še Češka in Malta, od starih članic pa Velika Britanija, Francija, Španija, Italija, Grčija, Nizozemska, Nemčija in Belgija. Ob predstavitvi zelene knjige za Galileo je zatrdil, da je interes za sedež organa velik in da se države še niso odločile, ali bo ta pripadel novi ali stari članici.

Ministri bodo proučili merila
Prometni ministri EU-ja naj bi v začetku prihodnjega tedna proučili merila za ocenjevanje kandidatur enajstič članic. Barrot pojasnjuje, da še ni jasno, ali bo sprejeta tudi odločitev o sedežu agencije, saj "to ni odločitev, ki bi morala biti sprejeta v začetku tedna".

Slovenija poudarja pretekle dogovore
Slovenija poudarja, da bi EU moral upoštevati dogovor iz leta 2003, po katerem bi morale imeti za sedež novih agencij prednost nove članice. Slovenija je prejšnji teden umaknila kandidaturo za sedež evropskega inštituta za enakost spolov, ki je pripadel Litvi, da bi vsa prizadevanja usmerila v kandidaturo za sedež nadzornega organa za Galileo.

Galileo predvsem za civilne namene
Sistem Galileo naj bi bil operativen leta 2011, z njim pa naj bi Evropa konkurirala ameriškemu sistemu GPS. Z njim bo mogoče natančneje določiti položaj na Zemlji, uporaben pa bo tudi za storitve v telefoniji, televiziji, letalstvu. Galileo naj bi omogočil tudi razvoj nove generacije storitev v prometu, finančnih transakcijah, ribištvu, turizmu in meteorologiji.

V primerjavi z GPS-om, ki ga upravlja ameriška vojska, bo Galileo civilni program, ki ga bodo vodile civilne institucije, čeprav možnost vojaške uporabe še ni povsem izključena. Barrot je še poudaril, da stroškovni vidik posla še ni končan, saj se bodo pogajanja po predvidevanjih zavlekla krepko v prihodnje leto.