Predsedovanje je pozitivno vplivalo na javno mnenje glede odnosa do evropske politike. Foto: MMC RTV SLO
Predsedovanje je pozitivno vplivalo na javno mnenje glede odnosa do evropske politike. Foto: MMC RTV SLO

Ugotovitve Eurobarometra, raziskave evropskega javnega mnenja, ki jo dvakrat na leto izvajajo v državah članicah, so danes znane za prvo polovico leta. Po podatkih te raziskave smo bili Slovenci vedno na prvem mestu držav novih članic glede zadovoljstva z življenjem v svoji državi in odstotek je še vedno visok - 89 odstotkov je zadovoljnih, razlika je le v tem, da so tokrat na prvem mestu v Cipru.

Tudi podpora evropski politiki se je povečala, kar je lahko tudi odraz predsednikovanja Slovenije povezavi, sicer pa glede na ekonomsko finančne pretrese optimizem v Evropi upada. Tudi Slovenci menijo, da se bo gospodarski položaj v naslednjem letu poslabšal in tako meni 42 odstotkov vprašanih. Delež je večji kot pred pol leta.

Dobro obveščeni o predsedovanju
Polovica Slovencev meni, da je članstvo v EU-ju dobro, vendar pozitivno mnenje upada. Slovenci smo bili dobro obveščeni o predsedovanju Evropski uniji, prek 90 odstotkov jih je vedelo, da Slovenija predseduje, medtem ko jih je v Evropi vedelo le 20 odstotkov.

Glede širitve Unije pa smo Slovenci največji zagovorniki in ta delež še narašča, 74 odstotkov Slovencev je za, po vrstnem redu imajo največ podpore Švica, Norveška, Islandija in nato Makedonija. V nasprotju s Slovenijo v Evropi podpira širitev 47 odstotkov državljanov.