Zaporniki bodo izbrali državo, kamor bodo želeli, da jih izročijo, potem pa bodo slednja sama odločila, ali ga bodo sprejela ali ne. Foto: EPA
Zaporniki bodo izbrali državo, kamor bodo želeli, da jih izročijo, potem pa bodo slednja sama odločila, ali ga bodo sprejela ali ne. Foto: EPA
Berlusconi je šele drugi voditelj kartere od držav članic EU-ja, ki je Obamo obiskal v Ovalni pisarni. Foto: EPA

Po dogovoru, ki ga morajo potrditi še na najvišji ravni, so nekatere članice EU-ja v posameznih primerih pripravljene sprejeti tiste, ki v ZDA niso kazensko preganjani in ki se iz "prepričljivih razlogov" ne morejo vrniti v domovino. Ob tem je sicer tudi navedeno, da je odločitev o sprejetju nekdanjih zapornikov izključno v rokah posamezne države.

Dogovor ZDA obvezuje, da bodo državam, ki bodo pripravljene sprejeti nekdanje zapornike, in državam schengenskega območja dale na voljo vse potrebne podatke o teh ljudeh, vključno z ugotovitvami obveščevalnih služb. Poleg naštetega bodo ameriške oblasti tudi delno financirale prebivanje nekdanjih zapornikov.

Češko predsedstvo Svetu EU-ja je ob doseženem dogovoru izrazilo upanje, da bo dogovor pomenil "nov korak v sodelovanju v boju proti terorizmu, ki bo temeljil na skupnih vrednotah, mednarodnem pravu, spoštovanju človekovih pravic". Zapisali so še, da EU podpira odločenost ZDA, da zaprejo Guantanamo.

Slovenija bo odločala o vsaki prošnji za sprejem zapornika posebej - če jo bodo nanjo na podlagi zapornikove pobude naslovile ZDA.

V skladu z doseženim dogovorom je med obiskom v ZDA italijanski premier Silvio Berlusconi izrazil pripravljenost, da Italija sprejme tri ujetnike iz Guantanama, Obama pa se mu je zahvalil za podporo politiki zapiranja Guantanama.

ZDA so pretekli teden v Savdsko Arabijo že poslale tri ujetnike, predtem pa štiri ujetnike na Bermude in po enega v Irak in Čad.

K. T.