Da gredo pogovori med Slovenijo in Hrvaško v pravo smer, po ocenah zunanjega ministra Samuela Žbograja, kažejo tudi zadnja srečanja obeh predsednikov vlad Boruta Pahorja in Jadranke Kosor v Gdansku na Poljskem in njegovo in Pahorjevo srečanje s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem na Bledu. Foto: Bobo
Da gredo pogovori med Slovenijo in Hrvaško v pravo smer, po ocenah zunanjega ministra Samuela Žbograja, kažejo tudi zadnja srečanja obeh predsednikov vlad Boruta Pahorja in Jadranke Kosor v Gdansku na Poljskem in njegovo in Pahorjevo srečanje s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem na Bledu. Foto: Bobo
Jadranka Kosor
Hrvaška premierka je v torek v Gdansku dejala, da je v pogajanjih s Slovenijo za rešitev spora o meji in odpravo slovenskih zadržkov v hrvaških pogajanjih z EU-jem opravljenega že 'približno 95 odstotkov dela, ostale pa so še nekatere podrobnosti'. Izrazila je tudi prepričanje, da bi rešitev lahko našli že v prihodnjih nekaj tednih. Foto: EPA

Kot je pojasnil zunanji minister Samuel Žbogar, je bilo v preteklih tednih glede reševanja vprašanja slovensko-hrvaške meje opravljenega veliko dela, "predvsem v ustvarjanju vzdušja, boljše atmosfere in krepitve zaupanja, kar lahko samo olajša iskanje rešitve". To, da "gremo v pravi smeri" pa po njegovih ocenah kažejo tudi zadnja srečanja obeh predsednikov vlad Boruta Pahorja in Jadranke Kosor v Gdansku na Poljskem in njegovo in Pahorjevo srečanje s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem na Bledu.

Vendar pa minister opozarja, da je treba veliko dela še opraviti, hkrati pa pri tem ni "primerno hiteti". "Koliko odstotkov smo uskladili, je težko reči. Pomembno je, da se pogovarjamo in iščemo rešitve, ki bodo v korist obeh strani, da bosta torej obe strani izšli iz tega kot zmagovalki," je dejal in dodal, da slovenski pogajalci "izhajajo iz slovenskih interesov, ki se jih zavedajo in v teh okvirjih tudi iščejo rešitve."

Besede Kosorjeve kot spodbuda
Kot je znano je hrvaška premierka v torek v Gdansku dejala, da je v pogajanjih s Slovenijo za rešitev spora o meji in odpravo slovenskih zadržkov v hrvaških pogajanjih z EU-jem opravljenega že "približno 95 odstotkov dela, ostale pa so še nekatere podrobnosti". Izrazila je tudi prepričanje, da bi rešitev lahko našli že v prihodnjih nekaj tednih.

Žbogar njene besede razume "kot pritisk vodij na svoje podrejene, na svojega ministra in druge, da čim prej pridejo do neke rešitve". "Mislim, da je to nekakšna spodbuda nam vsem, naj pospešimo oz. ohranimo tempo, ki ga imamo, nič več kot to. Težko pa v bistvu rečemo, da bo to resnično že v prihodnjih tednih in koliko teh prihodnjih tednov bo," je povedal minister.

Priložnost za srečanje z Jandrokovićem že konec tedna
S prihodom nove predsednice na čelo hrvaške vlade se po njegovih besedah vzpostavljajo boljši odnosi, "kar je vredno izkoristiti". Dejal pa je še, da se s hrvaškim kolegom Jandrokovićem za zdaj še nista dogovorila za konkretno srečanje, ker pa bosta oba navzoča na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU-ja v Stockholmu konec tedna, bi se lahko sešla. Po njegovih besedah pa se tudi Pahor in Kosorjeva še nista dogovorila za srečanje v Sloveniji.