Evropski komisar za širitev je izrazil upanje, da bosta Slovenija in Hrvaška kmalu našli skupni jezik. Foto: EPA
Evropski komisar za širitev je izrazil upanje, da bosta Slovenija in Hrvaška kmalu našli skupni jezik. Foto: EPA
Meja
Meja med Slovenijo in Hrvaško je jedro spora. Foto: MMC RTV SLO

"Če bo Hrvaška uspešno dosegla vse cilje, predvsem v povezavi s sodstvom in sodelovanjem z Mednarodnim kazenskim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije, in če bo uspela rešiti spor s Slovenijo, lahko z gotovostjo rečem, da bo končala pristopna pogajanja v prvi polovici leta 2010," je pred zunanjepolitičnim odborom Evropskega parlamenta v Bruslju povedal komisar za širitev.

Tako je komisar prvič ocenil, da bi lahko Hrvaška pristopna pogajanja z EU-jem končala v prvi polovici prihodnjega leta, do zdaj je ves čas ponavljal, da bi Hrvaška pristopna pogajanja lahko končala že letos.

Vzdušje med Slovenijo in Hrvaško je boljše
Rehn je tako mnenja, da bi se lahko Slovenija in Hrvaška kmalu dogovorili o reševanju vprašanja meje. "Opažam, da se je politično vzdušje med državama in njunima voditeljema bistveno izboljšalo," je povedal Rehn, ki je prepričan, da bo napredek kmalu viden. Ob tem je spodbudil premierja obeh držav, Boruta Pahorja in Jadranko Kosor, naj čim prej poiščeta izhod iz položaja.

Na vprašanje evropskih poslancev, vključenih v odbor za zunanje zadeve, ali je sam še vpleten v reševanje spornih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo, je Rehn odgovoril, da je žogica zdaj na strani obeh držav.

Evropska komisija je svoje delo končala
"Evropska komisija je opravila svoje delo, zdaj pa je čas, da obe državi prehodita še zadnje centimetre do cilja, najdeta politično voljo in se dogovorita o rešitvi," je povedal Rehn, ki je ob tem spomnil, da je bila Evropska komisija šest mesecev aktivno vključena v iskanje za obe strani sprejemljive rešitve, a je bila na koncu težava v "nekaj besedah in v njihovem vrstnem redu".

Evropska komisija je Hrvaški in Sloveniji med januarjem in junijem pomagala pri iskanju rešitve za vprašanje meje na podlagi predloga za način reševanja vprašanja meje in za sprostitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem. Pogovori so dokončno propadli junija in od takrat EU ponavlja, da se morata državi sami dogovoriti, kako naprej.