Dvodnevno neformalno zasedanje zunanjih ministrov Unije, v bruseljskem žargonu imenovano gymnich, se je začelo v petek s pogovori o Pakistanu in strateških partnerjih Unije, danes pa je na dnevnem redu razprava o regionalni vlogi Turčije. Foto: EPA
Dvodnevno neformalno zasedanje zunanjih ministrov Unije, v bruseljskem žargonu imenovano gymnich, se je začelo v petek s pogovori o Pakistanu in strateških partnerjih Unije, danes pa je na dnevnem redu razprava o regionalni vlogi Turčije. Foto: EPA
Catherine Ashton
Ashtonova je o članstvu Srbije odgovarjala zelo diplomatsko. Foto: EPA
Ministri EU-ja o Srbiji in Turčiji

To pomeni, da bi srbsko prošnjo za članstvo v EU-ju posredovale v obravnavo Evropski komisiji. Žbogar je na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju dejal, da obstaja splošno soglasje, da mora Unija po konstruktivnem delovanju Srbije pri pripravi resolucije o Kosovu narediti korak naprej - posredovati srbsko prošnjo za članstvo v obravnavo Evropski komisiji. "Obstaja večinsko mnenje, da jo je treba čim prej posredovati naprej," je dejal.

"Sam sem predlagal, da bi Svet za splošne zadeve že v ponedeljek odločal o tej prošnji oziroma jo že v ponedeljek posredoval Evropski komisiji," je poudaril minister. Razprave o Srbiji se niti v petek niti danes ni udeležila Nizozemska, ki je do zdaj napredek Srbije na poti v Unijo pogojevala s prijetjem haaškega obtoženca Ratka Mladića.

"Od Nizozemske pričakujemo konstruktivnost"
Belgijsko predsedstvo je po ministrovih besedah obljubilo, da bo do ponedeljka preverilo mnenje Nizozemske, ki je v procesu težavnega oblikovanja nove vlade. Če bo pozitivno, naj bi države članice v ponedeljek sprejele to odločitev, če bo Nizozemska potrebovala več časa, pa naj bi o tem odločile oktobra, je pojasnil minister Žbogar.

V odgovoru na vprašanje, ali je res mogoče pričakovati spremembo stališča Nizozemske, sploh glede na to, da jo vodi tehnična vlada, je minister poudaril, da se od Nizozemske pričakuje prožnost in konstruktivnost, kakršni je v razpravi o resoluciji o Kosovu pokazalo pet držav, ki niso priznale neodvisnega Kosova. "EU mora namreč v tem trenutku Srbiji res dati pravi signal," je poudaril.

Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je bila v odgovoru na vprašanje, kdaj lahko Srbija pričakuje predajo svoje prošnje za članstvo Evropski komisiji, zelo zadržana; v bistvu nanj niti ni izrecno odgovorila. Poudarila je le, da si Bruselj zdaj želi začetek dialoga med Beogradom in Prištino.

Ob tem je pojasnila, da morata Srbija in Kosovo sama določiti, kdaj, kje in kako bo potekal ta dialog, ki ga je EU sicer pripravljen gostiti. Izpostavila je tudi, da pri nadaljnjem reševanju težav med stranema "ne gre za ples v medijih", temveč je treba resnično izkoristiti priložnost za pogovore in premik naprej.

Ministri EU-ja o Srbiji in Turčiji