Žbogar je prvič uradno potrdil, da se poteguje za položaj na Kosovu. Foto: EPA
Žbogar je prvič uradno potrdil, da se poteguje za položaj na Kosovu. Foto: EPA

"Lahko potrdim, da kandidiram, da sem se prijavil za razpis za vodjo urada kot tudi za posebnega predstavnika Evropske unije na Kosovu," je povedal Žbogar ob prihodu na mednarodno konferenco o Balkanu v Bruslju. Žbogar je prepričan, da je dober kandidat in da lahko s svojimi izkušnjami pomembno prispeva k delovanju Unije na Kosovu.

"Mislim, da lahko s svojim profilom, diplomatskim in političnim, pomembno prispevam k temu, kar mora EU v tem trenutku početi na Kosovu," je povedal in dodal, da bi lahko bilo njegovo imenovanje priznanje Sloveniji za vse, kar počne na Zahodnem Balkanu. "Pa tudi sam bi videl v tem velik izziv in priznanje," je še dodal.

Odločitev naj bi bila znana januarja prihodnje leto
Na vprašanje, ali pričakuje, da bo tudi izbran, je dejal, da postopki tečejo ter da bo o tem najprej odločala strokovna misija, nato pa visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton, ki bo imela tudi zadnjo besedo. Z imenovanjem Žbogarja bi Slovenija končno dobila prvi visoki položaj v evropski zunanji službi (EEAS).

Kdaj bo Ashtonova sprejela odločitev, je po Žbogarjevih besedah za zdaj nemogoče natančno napovedati, a imenovanje novega predstavnika pričakuje januarja prihodnje leto, saj so zdajšnjemu začasnemu posebnemu predstavniku EU-ja na Kosovu, Italijanu Fernandu Gentiliniju, mandat podaljšali do konca januarja.

Občutljiv položaj
Vodja urada Evropske unije je zelo občutljiv položaj, saj bo skušala Evropska unija iskati vsaj tiho soglasje Srbije glede razmer na Kosovu, geostrateško pa je mirno Kosovo tudi velik interes ZDA.