Ministri za zunanje zadeve so dva dni neformalno zasedali v Sopotu na Poljskem. Foto: EPA
Ministri za zunanje zadeve so dva dni neformalno zasedali v Sopotu na Poljskem. Foto: EPA
Gordan Jandroković in Samuel Žbogar
Žbogar in Jandroković sta govorila tudi o arbitraži, a sta o podrobnostih pogovorov molčala. Foto: BoBo
Srečanje Žbogarja in Jandrokovića

Slovenski zunanji minister je v petek napovedal, da bosta s hrvaškim kolegom v Sopotu govorila tudi o arbitražnih postopkih, ki začnejo teči s podpisom pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo, med njimi tudi o treh članih arbitražnega sodišča, ki jih morata Slovenija in Hrvaška izbrati skupaj s seznama Evropske komisije.

"S hrvaškim ministrom sva se sešla na kratko, izmenjala sva mnenja o tem, kaj se dogaja v eni in drugi državi. Pri nas imamo določeno politično situacijo, na Hrvaškem bodo imeli volitve, končali so pogajanja. V glavnem sva se pogovarjala o tem, o drugih stvareh pa bomo nadaljevali pogajanja jeseni," je povedal minister Žbogar in dodal, da po njegovem mnenju ne bo težav pri dogovarjanju s Hrvaško o arbitrih.

Žbogar molčal o podrobnostih
Po srečanju je vodja slovenske diplomacije povedal še, da začne arbitražno sodišče delovati s podpisom pristopne pogodbe in da bo takrat treba sprejeti vse odločitve, povezane z arbitri. "Vse drugo so podrobnosti, o katerih se bo treba še pogovarjati s Hrvaško, predvsem pa z Evropsko komisijo oziroma verjetno vsi trije skupaj in jih nekako doreči do decembra," je dejal slovenski minister in dodal, da obstajajo načini, kako priti do treh kandidatov, ki bodo zadovoljili obe strani, saj v arbitražah obstajajo uveljavljeni postopki za izbiro arbitrov.

O pogovorih z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem je Žbogar povedal, da so s komisarjem zapisali, da je to zdaj vprašanje, ki prihaja na dnevni red, ter da se bodo Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija v prihodnjih tednih in mesecih poskušale uskladiti o tem. O podrobnostih glede seznama Komisije minister ni želel govoriti, iz časa pogajanj o arbitražnem sporazumu pa naj bi obstajal seznam arbitrov, ki ga je pripravil tedanji komisar za širitev Olli Rehn, ki je posredoval pri reševanju vprašanja glede meje med državama.

"O tem bom govoril, ko bo čas za to"
Hrvaški minister Jandroković je bil še manj zgovoren. Na vprašanja, kdaj bo Hrvaška izbrala svojega člana arbitražnega sodišča, kdo bo to in ali se s Slovenijo dogovarja o preostalih treh arbitrih, je Jandroković dejal, da lahko potrdi, da sta se s kolegom Žbogarjem pogovarjala, kot vselej ob takih priložnostih, o aktualnem stanju v dvostranskih odnosih ter o razmerah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Glede arbitraže je hrvaški minister dejal, da postopki stečejo ob podpisu pristopne pogodbe, ki bo konec novembra ali v začetku decembra, in da bodo potem začeli delati v skladu s sporazumom. "O vsem drugem se bomo dogovorili v tednih in mesecih, ki prihajajo. Na podrobna vprašanja bom odgovoril, ko bo čas za to," je hitro končal Jandroković.

Enotno stališče Unije do palestinske prošnje
Sicer pa so se ministri za zunanje zadeve Evropske unije na neformalnem srečanju v Sopotu dogovorili tudi, da si bo Unija še naprej prizadevala za enotno stališče do napovedane prošnje Palestincev za priznanje njihove države v Združenih narodih, pogovarjali so se o Ukrajini in Belorusiji, pri razpravi o Siriji pa so se evropskim ministrom pridružili še kolegi iz kandidatk, tudi Turčije, ki ima pomembno vlogo v mednarodnih odnosih s Sirijo.

Ministri sicer niso izključili novih sankcij proti sirskemu režimu in so izrazili zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer v državi, visoka zunanja predstavnica Unije Catherine Ashton pa je povedala, da bo sedemindvajseterica še naprej iskala načine za izvajanje učinkovitega pritiska na režim predsednika Bašarja Al Asada.

Slovenija ima veliko podporo v Uniji
Žbogar je ob robu srečanja v Sopotu povedal tudi, da ima Slovenija za ponovno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov med članicami Evropske unije že zagotovljeno dvetretjinsko podporo, a tudi priznal, da je članstvo v Združenih narodih veliko širše, zato se njegova prizadevanja za iskanje podpore nadaljujejo.

Srečanje Žbogarja in Jandrokovića