Najbolj priljubljene destinacije za študentsko izmenjavo so Nemčija, Španija in Portugalska. Foto: BoBo
Najbolj priljubljene destinacije za študentsko izmenjavo so Nemčija, Španija in Portugalska. Foto: BoBo
Velika Britanija - brexit
Šolnine so za slovenske študente na britanskih in severnoirskih fakultetah, vse dokler bo Združeno kraljestvo del EU-ja, enake kot za domačine, po informacijah ŠOS-a pa naj bi znašale okoli 10.000 evrov letno. Foto: Reuters

Združeno kraljestvo, morebiti tudi zaradi visokih šolnin na tamkajšnjih visokošolskih ustanovah, ne sodi med najbolj priljubljene destinacije za slovenske študente. V Študentski organizaciji Slovenije nimajo podatkov, koliko je slovenskih študentov na daljšem študiju v Združenem kraljestvu, saj nimajo statusa, ki bi veljal tudi v Sloveniji.

Šolnine so za slovenske študente na britanskih in severnoirskih fakultetah, vse dokler bo Združeno kraljestvo del EU-ja, enake kot za domačine, po informacijah ŠOS-a pa naj bi znašale okoli 10.000 evrov letno. Za študente iz drugih držav so šolnine še precej višje, razen če države nimajo sklenjenih bilateralnih sporazumov s posameznimi državami, ki urejajo tudi sofinanciranje ali financiranje šolnin.

Podatka o številu slovenskih študentov nimajo niti na ministrstvu za visoko šolstvo, prav tako ne na javnem skladu za štipendije in za razvoj kadrov. Edino poizvedovanje o slovenskih študentih naj bi bilo opravljeno le za Avstrijo in Nemčijo, potekalo pa je prek veleposlaništev.

Najbolj priljubljen je Erasmus
Bolj priljubljen je kratkotrajni študij oz. študentska izmenjava, ki poteka prek programa Erasmus. Vanj so namreč vključene tudi države, ki niso članice EU-ja, kot je denimo Švica. Zato v ŠOS-u ne pričakujejo, da bi se položaj za študente pri izmenjavah kaj bistveno spremenil, saj bi Združeno kraljestvo verjetno še naprej ostalo vključeno v mrežo Erasmus.

Na centru za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki pokrivajo področja izobraževanja, usposabljanja in športa (CMEPIUS), pojasnjujejo, da je v okviru programa vseživljenjskega učenja v Veliko Britanijo med letoma 2008 do 2013 odšlo na izmenjavo 490 študentov, kar pomeni okoli 80 letno.

Največ izmenjav na področju humanistike
Večina študijskih izmenjav je bila po njihovih podatkih na področjih humanistike, družboslovja in poslovnih ved. Največ izmenjav na praktičnem področju pa je bilo na področju zdravstvenih ved in poslovnih ved. Za novi program Erasmus pa za zdaj obstajajo podatki za leto 2014 in v tem letu so bili na izmenjavi na Britanskem otočju in na Severnem Irskem 104 študentje. Slovenija je bistveno manj zanimiva za britanske študente, saj jih je v Slovenijo na izmenjavo med letoma 2008 in 2013 prišlo le 67, od tega 58 na študijsko izmenjavo od treh mesecev do enega leta.

Združeno kraljestvo tudi ne sodi med najbolj priljubljene države za slovenske študente. Leta 2014 so bile bistvene bolj priljubljene države, kot so Nemčija (1.421 študentov na izmenjavi), Španija (1.395), Portugalska (973) ... Ob morebitnem brexitu pa na CMEPIUS-u ne pričakujejo kakšnih sprememb, saj bo tudi ob morebitnem izstopu iz EU-ja Združeno kraljestvo najverjetneje ostalo del programa Erasmus, ki se bo izvajal do konca programskega obdobja, to je do leta 2020.