Turizem je v času novega koronavirusa padel na čisto ničlo. Foto: Reuters
Turizem je v času novega koronavirusa padel na čisto ničlo. Foto: Reuters

A v povezavi s tem načrtom je mogoče pričakovati še žgoče razprave. Države članice se namreč ne strinjajo ne o tem, kakšna bi morala biti vrednost takega svežnja, ne o tem, kako ga financirati.

Breton se je danes zavzel tudi za izredni vrh za pomoč evropskemu turističnemu sektorju, ki ga je pandemija novega koronavirusa povsem dotolkla.

Turizem, ki ustvari več kot 10 odstotkov evropskega bruto domačega proizvoda (BDP) in zagotavlja 12 odstotkov delovnih mest, se je povsem ustavil zaradi prepovedi potovanj, namenjenih upočasnitvi širjenja virusa. Še posebej močno bodo prizadete od turizma močno odvisne južnoevropske države, kot so Portugalska, Španija, Italija in Grčija.

Tudi številni gostinci pozivajo, naj se čim prej odprejo meje. Foto: Reuters
Tudi številni gostinci pozivajo, naj se čim prej odprejo meje. Foto: Reuters

Ključno: Kdaj se bodo odprle meje?

Breton je zato predlagal izredni vrh na temo turizma, ki bi ga lahko pripravili že junija, pred začetkom ključne poletne sezone. Komisar je posvaril tudi, da bi lahko kriza odprla vrata za poceni prevzeme evropskih turističnih podjetij. Sektor se mora zaščititi pred agresivnimi investicijskimi strategijami iz neevropskih držav, meni.

Za delovanje turizma bodo sicer velikega pomena odprte meje. O tem naj bi Breton z ministri držav članic razpravljal v prihodnjih tednih prek videokonference.

"Nadzor nad notranjimi mejami bi morali odpravljati na usklajen način in ob usklajenem času," poudarjajo pri Evropski komisiji. Pri tem bo seveda ključno vprašanje, kakšna bo epidemiološka situacija in kakšni ukrepi omejevanja socialnih stikov bodo v posamičnih državah veljali. "Omejitve potovanj bi morali v prvi vrsti odpraviti med območji, na katerih je virus podobno omejen."