Predsednik uprave družbe Sandoz Richard Saynor in premier Robert Golob o naložbi Sandoza v proizvodni obrat bioloških zdravil. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik uprave družbe Sandoz Richard Saynor in premier Robert Golob o naložbi Sandoza v proizvodni obrat bioloških zdravil. Foto: BoBo/Borut Živulović

Farmacevtska skupina Sandoz, v katero spada Lek, je z vlado podpisala pismo o nameri za 379-milijonsko naložbo v Lendavi. Investicija bo predvidoma zaključena v treh do petih letih, je dejal predsednik uprave Sandoza Richard Saynor. Načrtujejo 300 zaposlitev, večinoma visokokvalificiranega kadra. Seymor je glede pridobivanja ustreznih strokovnjakov optimističen, saj naj bi tesno sodelovali z univerzami. V novem proizvodnem obratu, bodo izdelovali biološka zdravila.

Saynor je podpis memoranduma o nameri za gradnjo proizvodnega obrata v Lendavi označil za pomemben dan tako za Sandoz kot za Slovenijo. Poudaril je, da bo to ena največjih naložb v zasebni sektor v zgodovini Slovenije.

Da so se odločili za to potezo, po navedbah Saynorja ni naključje. "Kot podjetje imamo zelo dolgo zgodovino v Sloveniji in tu vidimo zelo svetlo prihodnost," je poudaril. Prepričan je, da ima Slovenija vse, kar potrebuje, da uspe v razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih proizvodov – ustrezno znanstveno okolje in stabilno podporo politike, ki spodbuja inovacije in naložbe.

Za Sandoz kot vodilnega proizvajalca generičnih zdravil je pomembna bližina evropske proizvodnje in komercialnega delovanja ter konkurenčnosti stroškov, je dodatno utemeljil izbiro Lendave, kjer Lek že ima proizvodnjo antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik. Z obratom za podobna biološka zdravila načrtujejo zadostiti vedno večjemu povpraševanju po teh zdravilih po svetu, je dodal.

Predsednik Sandoza Slovenija in predsednik uprave Leka Robert Ljoljo in minister za gospodarstvo Matjaž Han sta podpisala memorandum o naložbi v Lendavi. Foto: STA, zajem zaslona
Predsednik Sandoza Slovenija in predsednik uprave Leka Robert Ljoljo in minister za gospodarstvo Matjaž Han sta podpisala memorandum o naložbi v Lendavi. Foto: STA, zajem zaslona

Golob: Največja zasebna naložba v zgodovini Slovenije

Premier Robert Golob je dejal, da je 400-milijonska naložba Sandoza največja tovrstna neposredna, enkratna naložba v zgodovini Slovenije. "Nova naložba, ne nakup obstoječega podjetja, ne širitev obstoječih kapacitet. To je dodaten signal, da nas v svetovno najzahtevnejši panogi prepoznavajo kot okolje, kjer združujemo odličnost na ravni raziskovalnega potenciala in izobraževalnih institucij, privlačnost na področju infrastrukture in bivalnega okolja in hkrati tudi politične stabilnosti, ki je ključna zato, da se tako veliki zneski sploh investirajo v katero koli državo," je po podpisu pogodbe povedal premier Golob.

Ob tem je poudaril, da gre za naložbo v najmanj razviti regiji Slovenije. "Slovenska vlada in tudi poslovno okolje ni pozabilo na Prekmurje. Pripravljeni smo tudi skozi neposredno državno pomoč investitorju prispevati k temu, da bo Prekmurje čez čas začelo zmanjševati svoj razvojni zaostanek za preostankom Slovenije. To sporočilo je pomembno," je še dejal Golob.

Lek sicer že ima obrat v Lendavi, ki zaposluje 710 ljudi in v katerem poteka proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik.

Lek načrtuje obsežno naložbo
Sorodna novica Lek naj bi načrtoval večstomilijonsko investicijo v Lendavi

Država naj bi prispevala med 50 in 55 milijoni evrov

Premier Golob je v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil, da podpisani memorandum predvideva sofinanciranje oziroma neposredno državno pomoč od 50 do 55 milijonov evrov v celotno investicijo. "Verjamem, da bomo teh 50 in nekaj milijonov zelo koristno naložili v gospodarski razvoj Slovenije," je dejal.

Na vprašanje, ali se lahko ponovi zgodba Leka na Prevaljah, kjer so ob tamkajšnjem obratu Leka zgradili nov obrat, nato pa se je proizvodnja preselila v Avstrijo, je Golob odgovoril, da se v poslovnem svetu dogajajo situacije, v katerih naložba v nekem trenutku ne zadošča več za razmere na trgu. Dodal je, da mora država poskrbeti predvsem za to, da je bodo vsi njeni vložki povrnjeni. "Tudi v primeru Prevalj so bili povrnjeni in tudi v primeru Magne verjamem, da bodo povrnjeni. Naša naloga je, da zaščitimo lokacijo in vložek države, če se investitor zaradi katerega koli razloga odloči umakniti," je odgovoril Golob.

Saynor pa je dejal, da so pred odločitvijo o naložbi dolgo razmišljali. Poudaril je, da gre za prvo večjo naložbo Sandoza od odcepitve z Novartisom, s katerim želi zadostiti hitro naraščajočemu svetovnemu povpraševanju po bioloških zdravilih. Po njegovih predvidevanjih bi proizvodni obrat v Lendavi lahko začel delovati v štirih ali petih letih.

"Takšne strateške investitorje si v državi lahko le želimo. Ker poznajo okolje, v katero vstopajo, in vanj ne vstopajo na podlagi enkratnih bonitet, ampak na podlagi dolgoročne odločitve in računice," pa je poudaril Golob. Po njegovi presoji je ta naložba varna ravno zato, ker je za Sandoz zelo pomembna – z njo se po oddaljitvi od Novartisa namreč postavlja na lastne noge. "Sandoz je na prelomni točki, ne Slovenija," je dejal Golob.

Kot so dodatno sporočili z gospodarskega ministrstva in iz Leka, je predsednik uprave Leka Robert Ljoljo izrazil prepričanje, da bo lokacija Lendava zelo uspešna tudi pri visokotehnološki biofarmacevtski proizvodnji velikih molekul. "Pri tem bo imela vso podporo notranjega okolja, ki je naravnano v stalne izboljšave ter dosega najvišjo kakovost procesov in upravljanja trajnostnih vidikov," je dejal in izrazil zadovoljstvo zaradi zaupanja Sandoza in podpore vlade.

Minister Matjaž Han pa je po navedbah ministrstva poudaril, da načrtovana naložba ni pomembna samo za farmacevtsko industrijo, ampak za celotno gospodarstvo. "Naložba bo namreč okrepila razvoj Pomurja in imela pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo s krepitvijo farmacevtske in z njo povezanih industrij ter logističnega sektorja. Tesno sodelovanje z znanstveno-raziskovalnimi institucijami, univerzo ter strokovnimi in poklicnimi šolami predstavlja priložnost za nadaljnjo krepitev znanosti in razvoja v Sloveniji. Nenazadnje pa je investicija tudi pozitivno sporočilo o Sloveniji z vidika privabljanja in skrbi za tuje neposredne investicije," je dejal.

Večmilijonska naložba Sandoza

Novartis napovedal tudi vzpostavitev biotehnološkega parka v Mengšu

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, lastnik Sandoza, je medtem januarja napovedal tudi, da namerava s kitajsko družbo Porton, ki ji dobavlja farmacevtske učinkovine, na lokaciji v Mengšu vzpostaviti biotehnološki park Life Science Park Mengeš. Novartis bo Portonu v najem oddal del nezasedenih prostorov, nastalo naj bi 300 novih delovnih mest.

Novartis sicer načrtuje oddelitev Sandoza kot svoje generične divizije, v tem sklopu pa naj bi Lekovo proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani ter proizvodnjo učinkovin in bioloških zdravil v Mengšu prenesel na slovensko družbo Novartis. Zaključek procesa je predviden v drugi polovici leta.