Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je prejšnji teden z uredbo spremenila način oblikovanja cen določenih naftnih derivatov. Po novem se pri izračunu najvišjih dovoljenih drobnoprodajnih cen upošteva tudi dodatek za biokomponento pri gorivih NMB 95 in dizel – ta se izračunava za vsako gorivo posebej.

"Kljub temu bo dizelsko gorivo od jutri cenejše za skoraj sedem centov na liter (natančneje 6,7 centov), NMB-95 pa bo v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem cenejši za skoraj 10 centov na liter (natančneje 9,8 centov). Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo nižja za dobrih 11 centov na liter (natančneje 11,4 centa) v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem," so navedli na gospodarskem ministrstvu.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar in evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.