Adria ima tri letala airbus A 320 in sedem letal canadair. Foto: Adria Airways
Adria ima tri letala airbus A 320 in sedem letal canadair. Foto: Adria Airways
Canadair CRJ 200.
Osrednjo floto sestavljajo letala canadair CRJ 200. Foto: Adria Airways

V. d. predsednika uprave Iztok Malačič je povedal, da je največja težava neustrezna sestava letalske flote, ki je draga in ne dovolj zmogljiva. Posledica tega so visoki stroški poslovanja in rekordna izguba, ki jo za leto 2005 ocenjujejo na dva milijona evrov.

ADRIINA FLOTA
- Tri letala airbus A 320 s 162 sedeži
- Sedem letal canadair CRJ 200 z 48 sedeži
Malačič, ki je 1. januarja 2006 v upravi nasledil Branka Lučovnika, trdi, da je to posledica neučinkovite organizacije in napačne poslovne odločitve prejšnjega vodstva.

Načrti nove uprave
Nova uprava je nadzornemu svetu že predstavila predloge za reševanje težav, ukrepe pa razdelila na kratko-, srednje- in dolgoročne. Med ključnimi kratkoročnimi je najem dveh turbopropelerskih letal embraer 120, in sicer tovornega in potniškega s 30 sedeži. Na brniško letališče naj bi prispeli že čez deset dni.

Tovorno letalo naj bi zagotavljalo samostojen razvoj cargo operacij, potniško pa bo v zimski sezoni letelo na nizkozasedenih linijah in s tem razbremenilo večje letalo canadair CRJ 200, ki ima 48 sedežev. S tem naj bi po Malačičevih predvidevanjih Adria v mesecu dni prihranila do 250.000 evrov, v treh mesecih pa najmanj 600.000 evrov.

Družba prodaja tudi eno letalo airbus A-320, medtem ko odpuščanja pilotov in kabinskega osebja ne bo, ampak naj bi zaposlovali celo nove ljudi. Adria ima skupaj 543 zaposlenih, od tega 106 pilotov in 66 stevardes.