V Airbusu dela po svetu okoli 134.000 ljudi. Foto: Reuters
V Airbusu dela po svetu okoli 134.000 ljudi. Foto: Reuters

"Airbus se spopada z najhujšo krizo, ki jo je letalska industrija kadar koli izkusila," je poudaril izvršni direktor družbe Guillaume Faury.

Število delovnih mest bodo zmanjšali do poletja prihodnje leto, je sporočil Airbus, ki je v zadnjih mesecih zaznal 40-odstotni padec v svoji proizvodnji. "Ker letalski promet najbrž ne bo okreval pred letom 2023 ali celo pred letom 2025, Airbus potrebuje dodatne ukrepe," so navedli v podjetju.

V Franciji bodo odpustili 5000 ljudi, 5100 jih bo brez dela ostalo v Nemčiji, 900 v Španiji, 1700 v Združenem kraljestvu in 1300 v drugih enotah Airbusa po svetu.

V Airbusu medtem poudarjajo, da je popolnoma mogoče, da bo v prihodnje treba sprejeti še kakšne ukrepe za zagotovitev preživetja družbe.

Načrt odpuščanja bo vodstvo Airbusa zdaj predstavilo sindikatom, ki odpuščanju nasprotujejo in s katerimi bodo poskušali najti tudi mehke načine zmanjšanja števila zaposlenih, kot so med drugim prostovoljni odhodi in predčasno upokojevanje.

Podjetje, ki je leto 2019 sklenilo v rdečih številkah, je že aprila sporočilo, da je proizvodnjo letal zmanjšalo za približno tretjino. Izvršni direktor Faury je zdaj poudaril, da je zmanjšanje števila delovnih mest nujno za spoprijemanje z novo resničnostjo.

Odpuščanja je pričakovati tudi pri francoskem letalskem prevozniku Air France. Kot je francoski tiskovni agenciji AFP zaupal vir blizu sindikatov, naj bi prevoznik do konca leta 2022 odpustil 7500 ljudi.