Aleš Cantarutti je predstavil načrt za Slovenijo 5.0. Foto: BoBo
Aleš Cantarutti je predstavil načrt za Slovenijo 5.0. Foto: BoBo

Kot ključno usmeritev štiriletnega mandata je Aleš Cantarutti predstavil program Slovenija 5.0. Meni, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Cantaruttija je za novega generalnega direktorja na današnji spletni seji potrdil upravni odbor GZS-ja. Kot so sporočili, bo štiriletni mandat nastopil 1. aprila.

Cantarutti je v predstavitvenem nastopu med drugim poudaril nujnost zelenega prehoda, kjer vidi GZS kot povezovalca, spodbujevalca te smeri, s številnimi priložnosti. Tudi pri digitalizaciji razume GZS kot usmerjevalca, ki bo prispeval k temu, da se bo tudi širša družba zavedala pomena digitalizacije, so v sporočilu za javnost zapisali pri zbornici.

Poudaril je tudi pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo ter pomen vlaganj v raziskave in razvoj. Slovenijo v tem trenutku po njegovih besedah rešuje robustno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Verjame, da je mogoče z novimi pristopi izvoz še nadgraditi in tudi tu vidi veliko priložnosti za GZS.

Med ključnimi dejavnostmi v naslednjem obdobju je navedel neposredne tesne stike s člani, podjetji, ki GZS oblikujejo, tesno sodelovanje s ključnimi institucijami v Sloveniji, kot so ministrstva, agencije, univerze, zbornice, združenja, pomoč pri črpanju evropskih sredstev, Karierno platformo, analitično središče in promocijo.

Dosedanja direktorica Sonja Šmuc 28. februarja sporazumno zapušča položaj. Foto: BoBo
Dosedanja direktorica Sonja Šmuc 28. februarja sporazumno zapušča položaj. Foto: BoBo

Cantarutti bo zamenjal Sonjo Šmuc

Predsednik GZS-ja Boštjan Gorjup, ki je vodil današnjo sejo, je pohvalil preteklo dobro sodelovanje s Cantaruttijem in se mu zahvalil, da je izziv generalnega direktorja GZS-ja sprejel.
Cantarutti bo na položaju nasledil Sonjo Šmuc, ki je zbornico vodila od septembra 2017, skladno s sporazumnim dogovorom pa bo 28. februarja končala mandat. Do aprila bo kot v. d. to delo opravljal izvršni direktor GZS-ja Mitja Gorenšček.

Člane upravnega odbora je na današnji seji v videoposnetku nagovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Povedal je, da vrednost vseh ukrepov v dosedanjih osmih protikoronskih zakonih znaša osem milijard evrov, pri čemer je bila polovica sredstev že porabljenih. Če bo sledil deveti sveženj, bodo na ministrstvu predlagali popravke nekaterih ukrepov, o predlogih pa bodo predtem razpravljali z zbornicami.

Kot so še zapisali na GZS-ju, gospodarsko ministrstvo izvaja dejavnosti za zagon in okrevanje gospodarstva, vezano zlasti na sredstva nove finančne perspektive. Skupna vrednost vseh razvojnih spodbud, ki jih bo ministrstvo letos namenilo gospodarstvu, bo znašala 659 milijonov evrov. Izvesti nameravajo 42 javnih razpisov, od tega 25 novih. Ti ukrepi bodo po ministrovih besedah vodili do boljšega poslovanja in poslovnih pogojev.