V skupini Alpos naj bi poslovanje nadaljevala le družba Alpos Alu kot zdravo jedro. Foto: RTV MMC
V skupini Alpos naj bi poslovanje nadaljevala le družba Alpos Alu kot zdravo jedro. Foto: RTV MMC

Zadnji dan za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic je 27. januar 2012. Sredi meseca pa je šla v stečaj tudi hčerinska družba Alpos oprema, je bilo objavljeno na Ajpesu.

V skupini Alpos naj bi poslovanje tako nadaljevala le družba Alpos Alu kot zdravo jedro. Omogočila naj bi zaposlitev za okoli 30 odstotkov trenutno zaposlenih v krovni družbi Alpos, ki ima okrog 400 delavcev.

Zavrnili dokapitalizacijo
Na skupščini prejšnji teden je vseh šest upnikov Alposa (Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka Vipa, Probanka, Factor banka in jeseniški Acroni) odločno zavrnilo predlagano dokapitalizacijo družbe s stvarnimi vložki. Uprava Alposa je predlagala, da bi se osnovni kapital družbe povečal z vložki v višini dobrih 27 milijonov evrov in bi po povečanju znašal nekaj več kot 28 milijonov evrov.

V poročilu za odpravo insolventnosti je uprava Alposa zapisala, da je družba v prvih osmih mesecih ustvarila 2,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Čista izguba je znašala dobrih pet milijonov evrov, ob upoštevanju prenesene izgube pa skupna izguba znaša 21,3 milijona evrov. Osnovni kapital družbe je konec avgusta znašal le milijon evrov.

Skupno izgubo je mogoče pokriti le delno, saj bi višina nepokrite izgube znašala 8,4 milijona evrov. Zato je Alposova uprava ocenila, da je družba dolgoročno plačilno nesposobna.

Za odpravo insolventnosti je uprava med drugim predlagala omenjeno dokapitalizacijo, pridobitev državne pomoči v obliki subvencije v višini 172.102 evrov prihodnje leto in reorganizacijo delovanja družbe, ki bi začela veljati v začetku leta 2012.