Direktor Amazona je dejal, da ne morejo vsako leto množično zaposlovati. Foto: Reuters
Direktor Amazona je dejal, da ne morejo vsako leto množično zaposlovati. Foto: Reuters

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je v sporočilu zaposlenim zapisal: "V sklopu novembrskega in tega krčenja bomo število delovnih mest zmanjšali za 18.000." Dodal je, da je podjetje v zadnjih letih množično zaposlovalo, a da se zdaj spoprijema z "gospodarsko negotovostjo". "Podjetja prehajajo skozi različna obdobja. Ne moremo se vsako leto širiti. Te spremembe nam bodo omogočile, da bomo lažje uresničevali dolgoročne cilje."

Delovno silo bodo krčili predvsem v tehnološkem oddelku in oddelku za izboljšanje uporabniške izkušnje. Obvestila bodo odpuščenim začeli pošiljati 18. januarja, pri tem pa jim bodo nudili pomoč. Novice o odpuščanju sicer niso nameravali javno objaviti, a jo je neki zaposleni razkril medijem.

V Amazonu so že novembra sporočili, da bodo zaradi zmanjševanja stroškov zaprli več delovnih mest, a takrat niso povedali natančne številke. Ameriški mediji so predvidevali, da je govor o 10.000 zaposlenih. Poleg tega so nehali uporabljati nekatere tehnološke rešitve, kot je na primer zasebni dostavni robot.

Odpuščanja tudi v Facebooku in Twitterju

Tehnološka podjetja po vsem svetu se v zadnjem času zaradi nižje prodaje in vse večje zaskrbljenosti o gospodarskem ohlajanju spopadajo s težavami, številna se zato odločajo za zapiranje delovnih mest, piše BBC. Novembra lani je tako podjetje Meta, lastnik Facebooka, napovedalo, da bo zmanjšalo število zaposlenih za 13 odstotkov, kar pomeni, da bo delo izgubilo od 11.000 od 87.000 ljudi. Milijarder Elon Musk pa je po nakupu družbenega omrežja Twitter oktobra dejal, da bo število zaposlenih prepolovil.