Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odbor za odprti trg Federal Reserve (FOMC) je znova potrdil, da ostajajo trdno zavezani vrnitvi inflacije na ciljno dvoodstotno raven. Ob tem je napovedal, da bo obrestno mero zviševal še naprej.

Člani odbora so opozorili, da ruska invazija v Ukrajini ustvarja dodaten pritisk na rast inflacije in vpliva na svetovno gospodarsko dejavnost.

Predsednik Feda Jerome Powell je spregovoril tudi o načrtih centralne banke, kako agresivno bo zaostrovala denarno politiko v prihodnjih mesecih. Napovedal je, da bi lahko že julija ključno obrestno mero dvignili še za 0,75 odstotne točke.

Pred petkom, ko je ministrstvo za delo ZDA poročalo o vztrajanju visoke inflacije in so borzni indeksi zgrmeli navzdol, so analitiki v skladu z majskimi napovedmi centralne banke pričakovali povečanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke.

A inflacija je medtem Fed prepričala, da je potreben močnejši ukrep. To analitiki povezujejo z obžalovanjem centralnih bankirjev, da so vztrajno trdili, da je visoka inflacija prehoden pojav, in so zamujali z ukrepanjem. Inflacija se je izkazala za dolgoročnejši pojav, Fed pa zvišuje obrestno mero in tvega z zaviranjem gospodarske rasti ZDA.

Sorodna novica Fed bi lahko obresti privil tako močno, kot jih ni od leta 1994

Borzni vlagatelji so se na odločitev FOMC-a odzvali z razprodajo delnic, po začetku Powllove novinarske konference pa so borzni indeksi znova začeli rasti. Pred objavo odločitve je Dow Jones pridobil približno 220 točk, po objavi odločitve pa je začel padati, v času Powllove novinarske konference pa je napredoval za več kot 300 točk.

Powell je tako na novinarski konferenci napovedal, da se morda julija obeta še en takšen dvig obrestne mere, ker je centralna banka odločena znižati inflacijo. "Jasno je, da je današnje zvišanje obrestne mere za 0,75 odstotne točke nenavadno veliko. Na naslednjem zasedanju odbora v juliju pa bo sledil dvig ali za 0,50 odstotne točke ali za 0,75 odstotne točke," je napovedal Powell.

FOMC je v odločitvi o obrestnih merah sporočil, da se bo ključna obrestna mera po naslednjih štirih zasedanjih FOMC-a povišala še za približno 1,75 odstotne točke in da bo do konca leta presegla tri odstotke. Večina članov odbora meni, da se bo do konca leta ključna obrestna mera povišala na 3,4 odstotka.

Fed je po današnjem zasedanju FOMC-a izdal tudi nove ocene obetov gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti. Centralna banka zdaj pričakuje, da bo letos inflacija 5,2-odstotna, medtem ko je marca napovedovala 4,3-odstotno letno stopnjo inflacije.

Gospodarska rast se bo letos upočasnila na 1,7 odstotka, ne na 2,8 odstotka, kot je Fed napovedal marca. V prihodnjem letu naj bi bila rast namesto 2,2-odstotne le 1,7-odstotna.

Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos 3,7-odstotna, ne pa 3,5-odstotna, kot je Fed napovedal marca. Prihodnje leto Fed napoveduje 3,9-odstotno stopnjo brezposelnosti, v letu 2024 pa naj bi bila 4,1-odstotna.