Kupci lahko z Apple Pay svoje iphone, Applove ure, ipade in imace uporabljajo za plačila v trgovinah, na spletnih straneh in aplikacijah. Foto: Reuters

Storitev Apple Pay je od danes na voljo imetnikom kartic Mastercard v Bolgariji, na Cipru, v Estoniji, Grčiji, na Hrvaškem, v Latviji, Liechtensteinu, Litvi, na Malti, Portugalskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji. Ponujajo jo banke Banca Transilvania, Boon, Edenred, J & T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenska sporitelna in Unicredit Bank.

V Sloveniji storitev Mastercard zagotavlja v sodelovanju z N26, Monese in Revolut, so dodatno pojasnili pri Mastercardu. Kot pojasnjujejo pri Mastercardu, storitev digitalnih možnosti Mastercard (Mastercard Digital Enablement Service – MDES) uporablja napredne tehnologije plačevanja – EMV, tokenizacijo in kriptografijo – za zagotavljanje integritete podatkov o imetniku kartice.

Ob uporabi kreditne ali debetne kartice z Apple Pay se številka kartice ne shrani ne v napravi ne na Applovih strežnikih, ampak sistem napravi dodeli unikatno namensko številko (Device Account Number), ki se šifrira in varno shrani v elektronskem čipu kartice. Vsaka transakcija se potrdi z uporabo enkratne dinamične varnostne kode – z uporabo kamere in prepoznavo obraza (Face ID), čitalnika prstnih odtisov (Touch ID) ali geslom naprave.

"Zelo me veseli, da lahko v sodelovanju z družbo Apple in našimi partnerji iz bančnega sektorja imetnikom kartic Mastercard ponudimo inovativno storitev Apple Pay. Evropa je v ospredju brezstične evolucije, saj je vsaka druga transakcija v tem delu sveta brezstična," je dejal poslovni direktor družbe Mastercard v Sloveniji Luka Gabrovšek.