Sod ima skupaj z Luko Koper, Hitom, Elektrom Slovenija, DSU-jem, NKBM-jem, Telekomom Slovenije in Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v Zavarovalnici Triglav okoli 64 odstotkov delnic. Foto: MMC RTV SLO
Sod ima skupaj z Luko Koper, Hitom, Elektrom Slovenija, DSU-jem, NKBM-jem, Telekomom Slovenije in Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v Zavarovalnici Triglav okoli 64 odstotkov delnic. Foto: MMC RTV SLO
Krka
Največja delničarja Krke sta Sod, ki je imel na dan 31. decembra lani 14,99-odstotni delež, in Kad z 9,86-odstotnim deležem. Delež Luke Koper v Krki je bil konec leta 1,23-odstoten, Zavarovalnice Triglav pa 1,10-odstoten. Foto: Bobo

Podobno je ukrepala tudi zoper državne lastnike Krke in Abanke ter jim konec prejšnjega tedna tudi že odvzela glasovalne pravice.

Državni lastniki imajo v Zavarovalnici Triglav okoli 64 odstotkov
Slovenska odškodninska družba je prejela poziv ATVP-ja, naj se izreče o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločitev glede morebitne obveznosti, da skupaj z drugimi državnimi lastniki poda prevzemno ponudbo za Zavarovalnico Triglav in Petrol v skladu z določili zakona o prevzemih, je sporočila uprava Soda.

Sod ima skupaj z Luko Koper, Hitom, Elektrom Slovenija, DSU-jem, NKBM-jem, Telekomom Slovenije in Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v Zavarovalnici Triglav okoli 64 odstotkov delnic.

Državni lastniki imajo okoli 30 odstotkov delnic Petrola
Sod, Luka Koper, Kapitalska družba, Zavarovalnica Triglav, Mobitel, DSU, NKBM, KBM-Fineko, Pozavarovalnica Triglav Re in Aerodromom Ljubljana pa imajo v lasti okoli 30 odstotkov delnic Petrola.

Zakon o prevzemih namreč določa, da mora lastnik z več kot 25 odstotki družbe objaviti prevzem ali zmanjšati delež.

ATVP pred tem tudi nad lastnike Krke
ATVP je že v torek pod drobnogled vzel tudi državne lastnike novomeške Krke, saj sumi, da Luka Koper, Sod, Kad in Zavarovalnica Triglav delujejo usklajeno in bi morali skladno z zakonom o prevzemih objaviti ponudbo za prevzem Krke. Omenjene družbe imajo v Krki približno 27-odstotni delež.

Luka Koper je, kot je znano že iz primera Abanke, dala svoja sredstva v upravljanje več zunanjim upravljavcem, ki so jih upravljali po lastni presoji. Tako so med drugim opravili tudi več nakupov in prodaj Krkinih delnic.

Delež glasovalnih pravic v Krki se ni povečal
Delež Luke Koper v Krki se je od novembra 2009 do decembra lani spreminjal za največ tri tisočinke odstotka. To posledično pomeni, da se je delež državnega bloka lastnikov v spornem obdobju ves čas gibal v razponu med 27 in 28 odstotki.

Iz tega bi bilo mogoče sklepati, da ni šlo za utrjevanje nadzora državnega bloka lastnikov, poleg tega se ni povečeval njihov delež glasovalnih pravic na škodo drugih delničarjev. Kljub temu je ATVP presodil, da so državni lastniki kršili zakon o prevzemih.

ATVP odvzel glasovalne pravice državnim lastnikom Abanke Vipa
Prejšnji teden pa je ATVP Sodu, Zavarovalnici Triglav, Mobitelu in Hitu odvzel glasovalne pravice v Abanki Vipa, dokler ne objavilo prevzemne ponudbe oz. odtujijo delnice. V Sodu pravijo, da bodo odločbo ATVP-ja preučili in storili vse potrebno za zaščito svojih interesov.

ATVP pa bo najverjetneje tudi v primeru Krke zamrznil glasovalne pravice. Ker ni pričakovati, da bi državni lastniki objavili prevzemno ponudbo, bo država po vsej verjetnosti svoj delež znižala pod 25-odstotni prevzemni prag, torej odsvojila spornih nekaj več kot dva odstotka delnic in s tem odpravila "napako".

ATVP napačno tolmači prevzemni zakon?
Do takrat pa bo verjetno z vsemi pravnimi sredstvi poskušala dokazati, da ATVP napačno tolmači prevzemni zakon. V sredo naj bi se tako sestali državni lastniki, ki so brez glasovalnih pravic ostali v Abanki Vipi, in se dogovorili o izpodbijanju odločbe ATVP na vrhovnem sodišču.