Konzorcij lastnikov Heliosa je septembra lani začel aktivnosti za prodajo 202.959 delnic, kar skupaj predstavlja 72,89 odstotka osnovnega kapitala družbe. Foto: MMC RTV SLO
Konzorcij lastnikov Heliosa je septembra lani začel aktivnosti za prodajo 202.959 delnic, kar skupaj predstavlja 72,89 odstotka osnovnega kapitala družbe. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Slavinec
Uroš Slavinec je po Martensovem prepričanju zelo dober menedžer. Če bodo kupili Helios, ga bodo združili z družbo Rembrandtin, na čelo novega podjetja pa postavili ravno Slavinca. Foto: BoBo

Martens je na pogovoru s slovenskimi novinarji na sedežu holdinga na Dunaju povedal, da ima Helios na trgu zelo dober položaj. Martens je poudaril še, da bi, če bi bili zainteresirani za Helios, aktualnega prvega moža Heliosa Uroša Slavinca zadolžili tudi za vodenje družbe Rembrandtin, ki je vodilno podjetje holdinga Ring v diviziji premazov.

Slavinec je po Martensovem prepričanju zelo dober menedžer, Helios pa tudi zato verjetno eno najboljših podjetij v Sloveniji. Če bi jih zanimal Helios, je poudaril, bi kupili le večinski delež, podjetje Rembrandtin pa bi v tem primeru vključili pod okrilje Heliosa. Tako bi nastalo zelo močno združeno podjetje.

Holding Ring International se ukvarja s proizvodnjo pisarniških izdelkov in industrijskih premazov, lani pa je skupina zaposlovala približno 1.300 ljudi na treh celinah, od Azije do Amerike. K holdingu je od leta 2008 pripojeno tudi kovinarsko podjetje Niko iz Železnikov, s katerim so zelo zadovoljni.

Holding imel lani 82,4 milijona evrov bruto dobička
Družba je lani ustvarila 82,4 milijona evrov bruto dobička, leto prej pa 81,6 milijona evrov. Prihodki so lani dosegli 206,5 milijona evrov, leta 2011 pa še več, 212,4 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) so z 20,4 milijona evrov v letu 2011 lani zvišali na 21,6 milijona evrov.

Samo v diviziji premazov je holding lani ustvaril 40,7 milijona evrov bruto dobička, potem ko ga je bilo leta 2011 za 38,3 milijona evrov. Prihodke so povečali z 98,5 na 100,1 milijona evrov, EBITDA pa z 9,1 na 10,9 milijona evrov. Holding deluje od leta 2001, v divizijo premazov pa so vstopili leta 2006, da bi zmanjšali tveganje za poslovanje. Obe diviziji sta znotraj holdinga zdaj enakovredni.

Prodajajo slabih 73 odstotkov Heliosa
Konzorcij lastnikov Heliosa je septembra lani začel aktivnosti za prodajo 202.959 delnic, kar skupaj predstavlja 72,89 odstotka osnovnega kapitala družbe. Prejšnji petek se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb.

Konzorcij prodajalcev sestavljajo Nova Ljubljanska banka, Slovenska odškodninska družba, Abanka Vipa, Modra zavarovalnica, Triglav skladi, Nova Kreditna banka Maribor, NFD, Banka Celje, Zavarovalnica Triglav, Gorenjska banka, Primorski skladi, Probanka in KBM Infond. Poleg tega je vlada na začetku maja Helios uvrstila v skupino 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

Skupina Helios, katere največje podjetje je tovarna barv, lakov in umetnih smol Helios, je vodilni proizvajalec premazov v jugovzhodni Evropi z več kot 2.300 zaposlenimi. Lani je skupina ustvarila 337,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na predlanski ravni, čisti dobiček pa se je povzpel z 1,34 milijona evrov na 4,4 milijona evrov.