V kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije, Norveške in od drugod. Foto: Reuters
V kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije, Norveške in od drugod. Foto: Reuters

Avstrija nadaljuje s polnjenjem skladišč plina. Ko bodo polna 100-odstotno, bodo lahko s tem pokrili celotno letno porabo plina, kar je okoli 90 teravatnih ur. Ob tem skoraj polovico plina izvozijo, tudi v Slovenijo. Kljub zadostnim zalogam plina pa vlada išče nove poti dobave plina. Za prihodnjo zimo je že podpisala tudi pogodbo z Abu Dhabijem.

"Dobra novica je, da bo Avstrija dobila pošiljko tekočega plina za vso zimsko sezono. To pomeni preskrbo za 65.000 gospodinjstev. Količina plina je enaka kot ta, ki jo je dobila Nemčija, razlika je le v tem, da ima ta veliko več prebivalcev. To pomeni, da bomo mi lahko oskrbeli veliko več gospodinjstev," je povedal avstrijski kancler Karl Nehamer.

Avstrijci pa so zaskrbljeni zaradi dviga cen goriva in energentov za gospodinjstva in v gostinstvu, zaradi česar mnogi višajo cene.

"Malo smo povišali ceno, za 20, 30 centov. Na srečo sami pražimo kavo. Uvažamo jo iz Južne Amerike, zato lahko rečemo, da pri nas še ni tako hudo kot drugod. Sami lahko oblikujemo ceno," je dejal lastnik kavarne na Dunaju Günther Hawelka.

Vlada je 1,3 milijarde evrov namenila tudi za pomoč gospodarstvu glede cen energije. Gre za subvencije tako za večja podjetja kot tudi manjša denimo, pekarne, trgovine.

S subvencijami bodo lahko pokrila 30 odstotkov dodatnih stroškov v primerjavi s preteklim letom. Pavšalni model sicer velja za podjetja z letno prodajo do 700.000 evrov. Da bodo lahko sploh pridobila subvencijo, pa bodo morala varčevati z energijo.

Avstrija je skladišča plina zapolnila že 90-odstotno