Banke podpirajo jamstveno shemo, ki jo predlaga vlada. Foto: MMC RTV SLO
Banke podpirajo jamstveno shemo, ki jo predlaga vlada. Foto: MMC RTV SLO

Zakon o jamstveni shemi, v skladu s katerim država ponuja skupo jamstvo bankam v višini 1,2 milijarde evrov, je sicer začel veljati maja, zdaj pa je v postopku novela tega zakona.

Odbor črtal izjemo iz besedila ...
Vlada je v noveli zakona predlagala, da se lahko banke, ki sodelujejo v jamstveni shemi, kljub prepovedim kreditiranja in podaljševanja kreditov za menedžerske odkupe izjemoma in ob soglasju nadzornega sveta odločijo za izdajo oziroma podaljšanje posojila, če bi se s tem preprečila znatna škoda banki, a je matični odbor DZ-ja to izjemo na predlog SDS-a črtal iz besedila.

... a jo je koalicija vrnila na dnevni red
Poslanci bodo na torkovi plenarni seji tako obravnavali tudi dopolnilo PS koalicijskih strank, s katerimi te ponovno predlagajo črtano izjemo. Soglasje nadzornega sveta banke mora v primeru ugotavljanja izjeme temeljiti na ekonomski oceni o ekonomski upravičenosti konkretnega posojila.

Premier Borut Pahor se je v sredo sestal z bančniki, saj je želel ugotoviti, ali obstajajo zadržki, zaradi katerih si banke ne bi želele vstopa v jamstveno shemo. Nadzorni svet Združenja bank je sicer predloge in pobude, povezane z uveljavitvijo jamstvene sheme, že posredoval pristojnim institucijam.

Namesto zakona za normalizacijo, zakon za sanacijo?
Zakon o jamstveni shemi je kot zelo pomemben ukrep za spodbuditev kreditne aktivnosti na seji DZ-ja izpostavil minister za razvoj Mitja Gaspari. Pojasnil je, da si je vlada ta zakon zamislila kot zakon za normalizacijo kreditiranja dobrih podjetij v državi, a se je zakon ob obravnavi v DZ-ju, s povečanjem obsega jamstev za kredite podjetjem z najslabšo bonitetno oceno spremenil v zakon za sanacijo podjetij. Zato ima država sedaj težave z evropsko komisijo, ki noče dati soglasja k jamstveni shemi, je dejal Gaspari in dodal, da gre za tako pomemben ukrep, da ga bo vlada izvajala tudi brez soglasja komisije.

A. K. K.