Obisk črpalke bo občutno cenejši. Foto: RTV SLO
Obisk črpalke bo občutno cenejši. Foto: RTV SLO
Križanič opozarja, da se avtomobilski sektor hitro prilagaja.
France Križanič Foto: RTV SLO
Naftna ploščad
Nafta se je v zadnjih mesecih pocenila. Foto: EPA

To pomeni, da se je liter 95-oktanskega bencina pocenil za 19,4 tolarja. Pocenila so se tudi druga goriva.

Za liter 98-oktanskega bencina je treba odšteti 222,9 tolarja (-23,1), za liter dizla 221,3 tolarja (-18,3), za liter kurilnega olja pa 140,6 tolarja (-15,1). Trošarine so ostale nespremenjene in za liter bencina znašajo 86,2 tolarja, za liter dizla 39,9 tolarja, za liter kurilnega olja pa skoraj 30 tolarjev.

Nova uredba
Naftni trgovci cene bencina oblikujejo po novi uredbi, ki jo je vlada zaradi velikih nihanj na svetovnih trgih sprejela 11. oktobra. Obdobje za izračun prodajnih cen se je s 14 podaljšalo na 28 dni, od 20 kotacij pa se upošteva pet najvišjih in pet najnižjih dnevnih cen. Uredba velja do 3. januarja 2006.

Križanič: Cene se bodo umirile
Po mnenju ekonomista Franceta Križaniča je pričakovati nadaljnje umirjanje cen bencina in sorazmerno visoko rast cen dizla in kurilnega olja.

V interesu ponudnikov je, da cene ne rastejo več, saj so v avtomobilskem sektorju mogoče hitre tehnološke spremembe, je pojasnil Križanič. Po njegovem mnenju bi morali trošarine povečati za od 8 do 15 tolarjev, predvsem zaradi obnove cest.

Na padec cen naftnih derivatov je vplivalo predvsem znižanje cen nafte na svetovnih trgih v preteklih mesecih. Prejšnji teden so cene padle na najnižje vrednosti v zadnjih petih mesecih.

Avgusta so cene črnega zlata dosegle rekordne vrednosti, saj so se povzpele na 70,85 dolarja. Od takrat so cene padle, strah pred mrzlo zimo na severni polobli pa jih je spet dvignil.