Projekt Willow predvideva izkoriščanje nahajališč v rezervatu v zvezni lasti, pod katerim je po predvidevanjih 600 milijonov 159-litrskih sodov nafte. Foto: Reuters
Projekt Willow predvideva izkoriščanje nahajališč v rezervatu v zvezni lasti, pod katerim je po predvidevanjih 600 milijonov 159-litrskih sodov nafte. Foto: Reuters

Po vladnih ocenah bi na območju načrpali toliko nafte, da bi se letno sprostilo 9,2 milijona ton ogljikovega dioksida, kar je enako, kot če bi na ceste poslali dva milijona avtomobilov na bencinski pogon, poroča televizija CNN.

Odobritev je zmaga zveznih kongresnikov z Aljaske ter koalicije aljaških staroselcev, ki so projekt označili za prepotreben vir novih prihodkov in delovnih mest.

Vendar pa je to velik udarec za okoljevarstvene skupine in nekatere druge skupine iz vrst avtohtonega prebivalstva, ki projektu nasprotujejo in trdijo, da bo škodoval ambicioznim podnebnim ciljem ter pomenl tveganje za zdravje in okolje.

Tožba okoljskih aktivistov

Projekt je sprožil protest spletnih aktivistov, ki so Beli hiši poslali več milijonov pisem in peticijo z več milijoni podpisov.

Okoljska skupina Earthjustice pripravlja tožbo in namerava dokazati, da pristojnost Bidnove administracije za zaščito naravnih virov na javnih zemljiščih Aljaske vključuje tudi ukrepe za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida.

Projekt, ki ga bo izvajala naftna družba ConocoPhillips, je odobrila že administracija Donalda Trumpa, Bidnova pa je ugotovila, da jim sodišča odpovedi projekta ne bi dovolilo.

Pričakuje se, da bo Biden že danes skupaj z zeleno lučjo projektu Willow napovedal tudi obsežno novo zaščito zemljišč v zvezni lasti in voda v najbolj severni ameriški zvezni državi.

Biden bo razglasil, da je celotno območje Arktičnega oceana okrog Aljaske zaščiteno pred novimi naftnimi ali plinskimi projekti, ter napovedal nova pravila za zaščito več kot 13 milijonov hektarjev v omenjenem zveznem Nacionalnem naftnem rezervatu na Aljaski pred vrtanjem.

Okoljevarstvene skupine opozarjajo, da to ne bo odtehtalo za škodo, ki jo bo povzročil projekt Willow.