Zasežena jahta ruskega oligarha Romana Abramoviča. Foto: AP
Zasežena jahta ruskega oligarha Romana Abramoviča. Foto: AP

Po njegovem mnenju bi morala Rusija sprejeti recipročne ukrepe in zapleniti premoženje lastnikov iz držav, ki jih Moskva ne šteje med prijateljske.

Zasegli bomo jahte, luksuzne domove in drugo, nepošteno pridobljeno premoženje Putinovih kleptokratov. Sredstva prodanega premoženja oligarhov bodo uporabljena za odpravo škode, ki jo je povzročila Rusija in bodo pomagala obnoviti Ukrajino, je pred dnevi izjavil ameriški predsednik Joe Biden.

Na Bidnove besede se je odzval predsednik ruske dume Volodin, ki je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da bi morala Rusija sprejeti recipročne ukrepe.

Po njegovem mnenju bi morali lastnikom podjetij iz držav, ki jih Moskva ne šteje med prijateljske, zapleniti premoženje v Rusiji, izkupiček od prodaje tega premoženja pa nameniti za razvoj države.

Volodin je Litvo, Latvijo, Poljsko in ZDA obtožil, da kršijo mednarodno pravo. Izjavo ameriškega predsednika pa je komentiral tudi tiskovni predstavnik Kremlja Peskov. "To je zelo nevaren precedens, ki kaže na flagrantno kršitev prava. To ni nič drugega kot razlastitev," je dejal.

Zaradi t. i. vojaške operacije v Ukrajini, kot vojno imenuje Kremelj, je Zahod proti Rusiji uvedel številne sankcije. Z ruskega trga so se umaknile prestižne blagovne znamke, nekateri energetski velikani, investicijske banke, poslovanje v Rusiji sta ustavila ameriška tehnološka velikana IBM in Microsoft.