Jedrska elektrarna Barakah. Foto: AP
Jedrska elektrarna Barakah. Foto: AP

"Danes vam poročamo o uspehu Združenih arabskih emiratov pri zagonu prvega miroljubnega jedrskega reaktorja v arabskem svetu v jedrski elektrarni Barakah v Abu Dabiju," je dejal podpredsednik te zalivske države Mohamed bin Rašid. "Naš cilj je obratovanje štirih jedrskih reaktorjev, ki bodo proizvedli četrtino vseh potreb naše države po energiji na varen, zanesljiv in okolju prijazen način," je dodal.

Voditelj emirata Abu Dabi, kronski princ Mohamed bin Zajed al Najan, pa je dodal, da gre za "mejnik na poti do trajnostnega razvoja", poroča BBC.

Jedrska elektrarna leži v Perzijskem zalivu tik ob meji s Katarjem in uporablja južnokorejsko tehnologijo. Po prvotnih načrtih bi jo morali odpreti že leta 2017.

Zmanjšanje letnih izpustov ogljikovega dioksida

Po navedbah državne energetske družbe ENEC bo prvi reaktor čez nekaj tednov pripravljen na priklop v električno omrežje in posredovanje prvih megavatov čiste elektrike gospodinjstvom in gospodarskim subjektom v državi. Štirje jedrski reaktorji naj bi pri polni moči proizvedli 5,6 gigavata električne energije. S tem si Združeni arabski emirati po državni statistiki obetajo, da bodo zmanjšali letne izpuste ogljikovega dioksida za več kot 21 milijonov ton.

Združeni arabski emirati, ki združujejo sedem emiratov, so začeli z miroljubnim jedrskim programom leta 2009. Država je sicer bogata z nafto in zemeljskim plinom, a zaradi vedno večjih potreb desetmilijonskega prebivalstva ogromno vlaga tudi v razvoj čistejših alternativ, med drugim tudi sončno energijo.

Barakah, kar v arabščini pomeni "blagoslov", je prva jedrska elektrarna v regiji. Zagon takšnih obratov je napovedala tudi Savdska Arabija, a napovedi še ni uresničila.