Električni avtomobil BMW-ja iX. Foto: EPA
Električni avtomobil BMW-ja iX. Foto: EPA

Prvi mož družbe BMW Oliver Zipse je za časopis Münchner Merkur dejal, da je podjetje na dobri poti preobrazbe. Podjetje je pripravilo načrte za e-mobilnost, v letu 2022 pa pričakujejo nadaljnjo rast prodaje. "Zato bomo v letu 2022 povečali našo delovno silo do petih odstotkov," je pojasnil.

BMW trenutno zaposluje okoli 120.000 ljudi, potem ko je od leta 2020 odpustil okoli 6000 ljudi. Razlog za zaposlovanje v letošnjem letu je veliko povpraševanje po novih električnih modelih.

Nova delovna mesta bodo ustvarili predvsem v Nemčiji, proizvajalec avtomobilov pa bo na trgu med drugim iskal strokovnjake na področjih baterijskih raziskav, avtomatske vožnje, razvoja, programske opreme in računalniške varnosti. Iskali pa bodo tudi delavce za proizvodnjo, in sicer osebje za storitve električnega vzdrževanja in vodje obratov.

Je pa Zipse opozoril, da bi povpraševanje po električnih vozilih lahko zaustavilo pomanjkanje električnih polnilnic. "V Evropi se število električnih avtomobilov povečuje petkrat hitreje kot infrastruktura," je dodal.

Tudi Xiaomi bo proizvajal električne avtomobile

Pametni telefoni družbe Xiaomi so se v drugem lanskem četrtletju s 25-odstotnim tržnim deležem prvič znašli na vrhu po prodaji v Evropi. Foto: Oglasno sporočilo/Xiaomi
Pametni telefoni družbe Xiaomi so se v drugem lanskem četrtletju s 25-odstotnim tržnim deležem prvič znašli na vrhu po prodaji v Evropi. Foto: Oglasno sporočilo/Xiaomi

Kitajski proizvajalec elektronskih naprav Xiaomi bo v Pekingu postavil tovarno električnih avtomobilov, ki bo zgrajena v dveh fazah in bo vključevala tudi raziskovalni center. Na leto bo proizvedel do 300.000 vozil, prva prodajna linija bo na trgu 2024.

Podjetje bo v prihodnjih desetih letih v posel z električnimi vozili vložilo približno 10 milijard ameriških dolarjev (8,45 milijarde evrov).

Lastnik kitajskega koncerna Xiaomi Lei Jun je poslovno pobudo na področju električnih vozil napovedal konec marca lani. Registracija podjetja v Pekingu je bila opravljena avgusta lani, začetna naložba pa bo znašala 10 milijard juanov (1,3 milijarde evrov).

Telefoni Xiaomi na vrhu prodaje v Evropi

Xiaomi je eden vodilnih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu, na domačem kitajskem trgu pa prodaja tudi gospodinjsko elektroniko.

Pametni telefoni družbe so se v drugem lanskem četrtletju s 25-odstotnim tržnim deležem prvič znašli na vrhu po prodaji v Evropi, je pokazala avgusta objavljena raziskava podjetja Strategy Analytics. Prodali so jih 50 milijonov, kar je v primerjavi z enakim predlanskim obdobjem 14 odstotkov več.