Jedrska elektrarna Krško. Foto: BoBo
Jedrska elektrarna Krško. Foto: BoBo

Ministra Logarja bo na poti spremljal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Z gostitelji naj bi namreč podpisali memorandum o sodelovanju na področju jedrske energije.

Kot poroča iz Washingtona RTV-jev dopisnik Andrej Stopar, je obisk sicer še vedno ovit v tančico skrivnosti.

Če bi se naslonili zgolj na napoved zunanjega ministrstva, bi Logarjev obisk razumeli kot vljudnostni obisk, odziv na vabilo Pompea, izrečeno letos poleti, ko je bil ameriški državni sekretar na obisku v Sloveniji.

In tu bi se potem vprašali, v čem je smisel tega obiska, saj se Trumpova administracija že čez mesec dni poslavlja, predvsem pa gre za administracijo, ki se poslavlja na način, na kakršnega se poslavlja, poroča Stopar.

A v ozadju naj bi bili konkretnejši dogovori oz. vsaj upanje nanje, ki bi bili zavezujoči tudi za naprej.

Po dostopnih virih naj bi bilo tokrat v ospredju sodelovanje na civilnem jedrskem področju – tu se nemudoma postavi vprašanje drugega bloka krške jedrske elektrarne in podpisa morebitne pogodbe z ameriškim podjetjem Westinghouse.

A vprašanje, ali je prav Westinghouse tisti igralec, ki je v igri, ostaja odprto, zagotovo pa naj bi se slovenska delegacija v Washingtonu pogovarjala o civilnem jedrskem sodelovanju.

Bo drugi blok krške jedrske elektrarne opremljen z ameriško tehniko?