Foto: AP
Foto: AP

Zgornjo mejo je označil za delovanje proti trgu in dejal, da bo Rusija našla mehanizem za prepoved njene uvedbe.

Sorodna novica Kijev: Kapica za rusko nafto bo uničila rusko gospodarstvo. Rusija ukrep zavrača.

Novak podrobnosti ni navedel, dejal pa je, da je Rusija pripravljena zmanjšati proizvodnjo nafte. Stanje na naftnem trgu je boljše kot pred dvema mesecema, medtem ko sta visoka inflacija in izbruh novega koronavirusa na Kitajskem vzrok za negotovost, je dejal Novak.

Države članice EU-ja so v petek dosegle uradni dogovor o omejitvi cene ruske nafte na 60 dolarjev za 159-litrski sod. Tej ceni je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila nižja, a je v pogajanjih popustila in ukrep na koncu podprla.

Zatem je tudi skupina G7 uradno sklenila, da postavi zgornjo mejo za ceno ruske nafte pri 60 dolarjev za 159-litrski sod. V skupni izjavi so države sporočile, da bo omejitev cene za rusko nafto začela veljati v ponedeljek ali "zelo hitro po tem".

Ukrajina meni, da je zgornja meja prenizka, in namesto tega predlaga 30 dolarjev. V petek ob koncu trgovanja se je nafta brent, ki je ključna referenčna vrednost, prodajala po ceni okoli 85 dolarjev. S sodom ruske nafte urals se je pred kratkim trgovalo po ceni okoli 65 dolarjev.