Foto: Furs
Foto: Furs

Zdi se, da se je ujela v časovno stisko, odpovedala se je rednemu postopku in predlaga sprejetje po nujnem postopku. Hkrati jo je prehitel NSi s svojim predlogom spremembe dohodnine.

Ali bomo znova priča neverjetnim zapletom pri dohodnini? Spomnimo, v prejšnjem sklicu je opozicija, zlasti Levica, ostro nasprotovala razbremenitvi plač. Kljub temu da je bila vlada manjšinska, so marca letos v državnem zboru potrdili razbremenitve in s tem višje neto plače za vse.

Sorodna novica Vlada potrdila predloge davčnih sprememb

Zdaj je Levica v vladi in vlada je dokaj hitro pristopila k odpravi večjega dela razbremenitev prejšnje vlade. Gre za zaostritev pri splošni olajšavi, najemninah in dodatno še normiranih s. p.-jih.

Toda prehitela jih je NSi s predlogom, da se zvišajo olajšave za vzdrževane člane, ker vlada želi ukiniti tudi usklajevanje z inflacijo. Po vrstnem redu bo parlament najprej obravnaval NSi-jev predlog. Ob tem poslanec NSi-ja Jožef Horvat pravi, da ne gre za zavlačevanje: "Gre izključno za vsebinski predlog glede na to, v kakšnem položaju smo in v kakšnem položaju bo naša družba prihodnje leto."

NSi-jev predlog naj bi bil že v četrtek na izredni seji parlamenta, o tem bo danes odločal kolegij predsednice državnega zbora. Koalicija predlaga splošno obravnavo, s tem pa hiter umik NSi-jevega predloga in prosto pot vladnemu zakonu. Če se bo končalo pri tem, lahko vlada zaostritve pri dohodnini sprejeme pravočasno, pred koncem leta. To pričakujejo na finančnem ministrstvu.

Če pa bo zdajšnja opozicija uporabila vse postopkovne možnosti, kot jih je Levica, ko je bila še v opoziciji, potem bo zelo verjetno zmanjkalo časa.