Newyorški Dow Jones je v prvih dveh dneh tega tedna izgubil več kot 1.200 točk oziroma pet odstotkov. Foto: Reuters
Newyorški Dow Jones je v prvih dveh dneh tega tedna izgubil več kot 1.200 točk oziroma pet odstotkov. Foto: Reuters

Pred dnevi smo se spraševali, ali so vlagatelji izgubili stik z realnostjo, saj so ta mesec delniški indeksi kljub katastrofalnim gospodarskim novicam vidno pridobivali in so se v upanju, da bo okrevanje potekalo v obliki črke V, od marčevskega dna odbili že za okrog 30 odstotkov. Streznitev je prišla kaj hitro, glavni sprožilec pa je bilo shizofreno dogajanje na naftnem trgu. Newyorški delniški barometer Dow Jones je v ponedeljek padel za 592 točk (2,44 odstotka), podobno tudi včeraj, tako da je bil na trenutke spet pod 23 tisoč točkami.

IBM-ove delnice so po objavi poslovnih rezultatov prvega četrtletja (prihodki so v primerjavi z istim lanskim obdobjem nazadovali za 3,4 odstotka) izgubile tri odstotke. Foto: EPA
IBM-ove delnice so po objavi poslovnih rezultatov prvega četrtletja (prihodki so v primerjavi z istim lanskim obdobjem nazadovali za 3,4 odstotka) izgubile tri odstotke. Foto: EPA

Podobne razmere kot sredi 80. let
Razprodaja na naftnem trgu se v torek ni umirila, na številnih segmentih se je še bolj poglobila, čeprav je Savdska Arabija sporočila, da je skupaj s članicami skupine Opec+ in drugimi izvoznicami pripravljena sprejeti dodatne ukrepe za stabilizacijo naftnega trga. Toda ob tako shiranem povpraševanju Opecovi ukrepi ne morejo preprečiti neverjetne presežne ponudbe. "Položaj je podoben kot sredi 80. letih, ko je bilo prav tako preveč ponudbe in premalo povpraševanja, cene pa so 17 let ostale na nizkih ravneh," je za BBC povedal nekdanji prvi mož naftnega velika BP John Browne.

Včerajšnji premiki

Dow Jones (New York)23.019 točk-2,67 %
Nasdaq (New York)8.263 točk-3,48 %
DAX30 (Frankfurt)10.249 točk-3,99 %
SBITOP (Ljubljana)777 točk -2,01 %
nafta brent (junijska dobava)17,91 USD-31 %
zlato1.685 USD-0,5 %
bitcoin6.890 USD-0,1 %
Cena nafte brent je letos padla že za več kot 75 odstotkov. Foto: Reuters
Cena nafte brent je letos padla že za več kot 75 odstotkov. Foto: Reuters

Brent najnižje po decembru 2001
Nafta brent, ki je za Evropo najpomembnejša, se je pocenila še za 32 odstotkov in pri dobrih 18 dolarjih padla najnižje po decembru 2001. Zahodnoteksaška nafta WTI z dobavo v juniju je padla vse do 6,50 dolarja, na koncu pa je bila cena 11,57 dolarja, kar pomeni 43-odstotni padec. Nihče si ne upa napovedati, kdaj se bo povpraševanje vrnilo na normalno raven, ponudba pa se le počasi prilagaja trenutnim razmeram. Velika težava je, da so skladišča vse vse bolj polna. Ves svet ima za 6,8 milijarde sodov (159 litrov) skladiščnih zmogljivosti, po nekaterih podatkih jih je že 60 odstotkov zasedenih.

Sorodna novica Nov dan izjemnih padcev na naftnem trgu: brent pod 20 dolarji

Prvič v zgodovini negativna cena nafte
V ponedeljek je bilo trgovanje z zahodnoteksaško nafto z majsko dobavo še posebej ekstremno. Pred menjavo terminskih pogodb iz majskih v junijske je cena strmoglavila vse do diskonta v vrednosti 37,63 dolarja. Prodajalci so morali torej kupcem plačati, da bodo maja prevzeli naftne sode. Špekulantje niso pričakovali tako ostrih razmer (polnih skladišč in izjemno nizkega povpraševanja), zato so morali nekateri v valu panike privoliti v občutno negativno ceno. Ker so majske terminske pogodbe v torek zapadle, bi namreč morali, če papirja ne bi prodali, nafto fizično prevzeti v mestu Cushing v Oklahomi, kjer pa so skladišča polna.

Sklad USO sokrivec za ekstremna nihanja terminskih pogodb
Pomembno vlogo pri zgodovinskem polomu terminskih pogodb nafte WTI imajo tudi skladi ETF, konkretno ameriški naftni sklad USO. Ta ima v svojem portfelju terminske pogodbe na nafto, večinoma tiste, ki najprej zapadejo. Gibanje cene tega ETF-sklada je seveda povsem korelirano s cenami nafte. V ponedeljek je cena zdrsnila za 10 odstotkov, v torek za dodatnih 36 odstotkov, preden so ustavili trgovanje z njim, saj bodo upravljalci sklada spremenili njegovo strukturo. Sklad USO je med malimi vlagatelji zelo priljubljen, in to čeprav je zelo tvegan in večina ne razume najbolje, po kakšnih principih deluje. Skupaj ima za več kot pet milijard dolarjev premoženja.