Tehnološke delnice, ki so bile zadnje mesece močno
Tehnološke delnice, ki so bile zadnje mesece močno "tepene", so v petek občutno pridobivale, tako da se je indeks Nasdaq povzpel za več kot štiri odstotke. Netflixove so se podražile za skoraj devet odstotkov, Intelove za šest odstotkov. Pri banki Goldman Sachs so Netflix dodali na seznam nakupnih priporočil, medtem ko so Intelovim delnicam oznako "buy" (kupi) pripeli pri banki Bank of America Merrill Lynch. Foto:
Guverner ameriške centralne banke Federal reserve Jerome Powell je med razpravo Ameriškega združenja za ekonomiko v Atlanti povedal, da bo Fed potrpežljiv pri dvigovanju obrestne mere, hkrati pa tudi poudaril, da ne bo odstopil s položaja, tudi če bi to od njega zahteval predsednik Trump.
Applove delnice so bile še pred nekaj meseci vredne 230 dolarjev, tržna kapitalizacija podjetja pa je znašala 1,1 bilijona dolarjev. Ker je Tim Cook posvaril, da bodo prihodki zadnjega lanskega četrtletja znašali le 84 milijard dolarjev (pričakovanja so bila med 89 in 93 milijardami), so delnice v četrtek padle kar za deset odstotkov, to je največ v zadnjih šestih letih.
Vrednost nafte brent se je od več kot enoletnega dna, kjer je bila ob koncu leta 2018, hitro dvignila za več kot deset odstotkov. V petek je bilo treba za 159-litrski sod brenta plačati tudi več kot 58 dolarjev, kar pa je še vedno 34 odstotkov manj od lanskega vrha (86,44 dolarja), doseženega oktobra.

Potem ko je Dow Jones prejšnji mesec padel za 8,7 odstotka (največji decembrski padec po letu 1931), se dogajanje v novem letu še ni umirilo: v četrtek je Dow zaradi slabših napovedi podjetja Apple strmo padel (za 660 točk), v petek pa silovito porasel. Za dobro voljo ob koncu tedna je poskrbel predvsem podatek, da je bilo v ZDA decembra ustvarjenih neto 312 tisoč delovnih mest, kar je krepko nad napovedmi analitikov (176 tisoč), gre pa tudi za drugi najboljši mesec, odkar je Trump prevzel oblast. Strahovi, da se ameriško gospodarstvo ohlaja, so vsaj za zdaj očitno odveč. Stopnja brezposelnosti se je sicer s 3,7 odstotka zvišala na 3,9 odstotka, vendar zaradi spodbudnega vzroka, saj je več ljudi iskalo zaposlitev. V celotnem lanskem letu je največje gospodarstvo sveta ustvarilo 2,6 milijona novih služb oziroma pol milijona več kot leto poprej.
Powell močno podžgal delniške indekse
Dodatno je za brezskrbno oddajanje nakupnih naročil na Wall Streetu v petek poskrbel Jerome Powell. Prvi mož Zveznih rezerv je poudaril, da bo Fed potrpežljiv pri dvigovanju obrestne mere in da centralni bankirji budno spremljajo dogajanje na finančnih trgih. Powell je razveselil tudi z besedami, da je inflacija kljub izjemno nizki brezposelnosti še vedno pod nadzorom. Fed je že decembra 2015 začel cikel zaostrovanja obrestne mere, samo lani je obresti "privil" štirikrat (medbančna obrestna mera Fed funds zdaj znaša 2,5 odstotka), s tem pa razjezil predsednika Trumpa, ki je kot glavnega krivca za turbulence na delniških trgih označil prav Powella. No, tokrat je Powell s svojimi besedami odpihnil bojazen, da bodo šle obresti prehitro navzgor, zato je trg podivjal: samo v petek je Dow Jones poskočil za 3,35 odstotka (oziroma za 759 točk, potem ko je bil med trgovanjem že za več kot 800 točk v plusu), tehnološki Nasdaq pa za več kot štiri odstotke. Frankfurtski DAX30 se je povzpel za 3,37 odstotka, največ v letu in pol. Pravi novoletni ognjemet z zamudo, potem ko tradicionalne božične rasti decembra ni bilo.

Dow Jones (ZDA)

23.426 točk

Nasdaq (ZDA)

6.738
DAX30 (Frankfurt)10.767
Nikkei (Tokio)19.562
10-letne am. obvezn.

donos: 2,66 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,00 %
EUR/USD

1,1399

EUR/CHF

1,1244

bitcoin

3.900 USD

nafta brent57,07 USD
zlato

1.284 USD

euribor (6-mesečni)–0,237 %

.
Applova slava bledi
Ob vsem naštetem je še Donald Trump izrazil optimizem o sklenitvi trgovinskega sporazuma s Kitajsko, kar je morda še bolj kot delniškim trgom pomagalo cenam nafte. Brent je poskočil nad 58 dolarjev za 159-litrski sod in je zadnji teden pridobil devet odstotkov. Povsem drugačno razpoloženje kot v petek je na borznih parketih vladalo dan prej. Vlagatelje je šokiral Apple: prvi mož proizvajalca iPhonov je posvaril, da bodo zaradi nepričakovane upočasnitve prodaje na Kitajskem rezultati zadnjega lanskega četrtletja nižji od pričakovanj. Prihodki naj bi dosegli 84 milijard dolarjev, ne pa napovedanih 89–93 milijard. Applove delnice so strmoglavile za deset odstotkov, kar je največji enodnevni padec v zadnjih šestih letih. Cena delnice, ki je bila letos že nad 230 dolarjev, je zdrsnila vse do 142,19 dolarja (najmanj po juliju 2017), tržna kapitalizacija pa se je spustila pod 700 milijard dolarjev. S tem je Apple na lestvici največjih podjetij padel na četrto mesto takoj za Alphabet.
Nakupna priložnost: Amazon in Netflix
Že v zadnjih treh mesecih leta 2018 so se Applove delnice pocenile za 30 odstotkov, podobno pa velja tudi za Amazonove delnice. Podjetji sta edini v ameriški borzni zgodovini, ki sta bili na vrhuncu vredni po več kot bilijon dolarjev. Najprej je to lani uspelo Applu, septembra pa še Amazonu. Več potenciala naj bi imele Amazonove delnice, čeprav so v zadnjem četrtletju zaradi malce neprepričljivih poslovnih rezultatov izgubile status ljubljenčka delniškega trga. V eni izmed raziskav je kar 41 od 42 analitikov Wall Streeta priporočilo nakup Amazonovih delnic, pri čemer nekateri kot ciljno ceno omenjajo 2.200 dolarjev. To pomeni, da imajo delnice glede na trenutno vrednost približno potencial za 50-odstotno rast v enem letu. Prav takšno rast napovedujejo tudi delnicam Netflixa, in sicer pri banki Goldman Sachs. Prepričani so, da lahko delnice, ki so se od julijskega rekorda oddaljile za več kot 35 odstotkov, spet dosežejo 400 dolarjev.